Кандидат за кмет на София е искал да агитира с трамвайна мотриса. Това става ясно от решение на Общинската избирателна комисия в София. Те са се произнесли по искане от страна на „Столичен електротранспорт“ ЕАД, към които преди това е било пратено същото запитване за наемане на трамвая. То е от името на Инициативния комитет, издигнал като независим кандидат Борис Бонев от „Спаси София“. Планираната дата за тура е била 14 октомври, между 16.00 и 19.00 часа , а като мотиви се изтъкавало „рекламна цел“.

В резултат от ОИК заявяват, че градският транспорт не би следвало да се ползва за предизборна агитация, като цитират разпоредби в Изборния кодекс, където това е забранено.

„До колкото инициативния комитет се създава за издигане на независим кандидат за участие в избори и основната му цел е подкрепата на този кандидат, а не извършване на стопанска дейност, обосновано е да се приеме че, визираната в писмото „рекламна цел“ е именно популяризиране на издигнатия от ИК Борис Бонев за кмет на София и отправяне на призив за подкрепа за кандидата на предстоящите избори за общински съветници и кметове“, е записано в решението.

Междувременно ЦИК одобри искането на общинската комисия да бъдат назначени допълнително 140 технически сътрудници на граждански договори, които да подпомагат дейността им при раздаването на книжа в деня на вота и при приемането на протоколите и бюлетините след края на изборния ден. От комисията мотивират искането си с факта, че ще извърши най-голям обем работа в страната,тъй като секциите в София са над 1600 и на места ще се гласува с 4 вида бюлетини.

ЦИК е излязла и с още едно решение – как да се сгъват бюлетините, от което става ясно, че членовете на секциите ще трябва да ги откъсват пред избирателите, да ги прегъват на две и да ги дават на гражданите сгънати. Едно от най-честите нарушения по време на избори е именно това, че секциите предварително откъсват бюлетините от кочана.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Съдът реши: Вотът със симпатичното мастило е редовен

Местният вот в благоевградското село Копривлен е редовен. Това става ясно от решението на Административен съд – Благоевград, който потвърди становището на ОИК, че за кмет на Копривлен правилно е обявен Лъчезар Банев.Според съда, дори да се добавят 150 бюлетини със симпатично мастило, които бяха обявени за невалидни от изборната комисия, това няма да се отрази на изборния резултат.

14 партии зарязаха 900 плаката след изборите в София

14 политически партии, коалиции от партии и инициативни комитети все още не са премахнали 956 афиши, плакати, листовки и други видове агитационни материали, съобщиха  от Столична община след проверка на Столичния инспекторат.