0

К андидат за народен представител е засечен в секция във Виница с предварително напечатани жалби още преди да е открит изборния ден. По-късно става ясно, че той обикаля секциите във Варна и раздава предварително разпечатаните жалби в секционните комисии.

Кандидат за народен представител е засечен в секция във Виница с предварително напечатани жалби още преди да е открит изборния ден. По-късно става ясно, че той обикаля секциите във Варна и раздава предварително разпечатаните жалби в секционните комисии.

Той заявил, че те са за нарушения, за които той е сигурен, че съществуват, съобщи председателя на РИК – Варна, Велин Жеков. Той добави, че във всички 670 секции в избирателния район гласуването е започнало без проблеми. Изключение е случай с възрастна жена, която е припаднала, докато чака реда си пред избирателна секция във варненската библиотека „Пенчо Славейков“. 

Инцидентът е станал около 7,45 часа, а застъпници от секцията веднага са се обадили на тел. 112. Междувременно на място се е отзовал възрастен мъж, вероятно съпруг на припадналата, помогнал й е да се съвземе и я отвел с личен автомобил в болница. Линейката е била отказана.

12 са подвижните секции във  Варна, 9 са за карантинирани и всички те работят, заяви Жеков. Председателят на РИК-Варна коментира, че всички членове на СИК си носят собствени предпазни средства. В отговор на сигнали, че не всички носят правилно маските, а някои са ги заменили с шлемове, Жеков отговори, че при постъпили сигнали за подобна нередност, ще прави забележки на членовете на комисии.

Пандемията наложи нови форми за гласуване на тези парламентарни избори. Една от тях е гласуване в изолация. Във Варненска област близо 400 са подадените заявления от карантинирани, желаещи да упражнят правото си на вот. Мобилните екипи, които ще ги посетят са общо 16. Във Варна са сформирани 5 подвижни избирателни секции за хора, които са поставени под карантина и задължителна изолация.

407 000 души във Варна и областта имат право да гласуват на парламентарните избори. Избирателите във Варна са 292 хиляди. Броят на регистрираните партии и коалиции в РИК - Варна е 30 (максималният възможен). 428 са кандидат-депутатите от всички листи в 3 МИР - Варна. Над 5 400 са членовете на секционни избирателни комисии. Машините за гласуване в областта са 528, 470 от тях се намират в областния център.