0

В одачът на листата на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев и кандидатите за народни представители Генчо Кенаров, Николай Стаматов и Йордан Кръстанов посетиха Хисаря, където разгледаха уникални археологически паметници, както и други туристически забележителности, съобщиха от партията.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев и кандидатите за народни представители Генчо Кенаров, Николай Стаматов и Йордан Кръстанов посетиха Хисаря, където разгледаха уникални археологически паметници, както и други туристически забележителности, съобщиха от партията.

„В Пловдивска област имаме огромно богатство в културно-исторически план и трябва не само да го съхраняваме, а и да го развиваме. Това ще бъде мой основен приоритет", заяви Дани Каназирева.

Тя и кандидатите на ГЕРБ имаха възможност да научат повече за - Римските терми, Южна крепостна порта „Камилите“ и Североизточна ъглова кула в античния град, които ще бъдат реставрирани и консервирани по европроект, както и да разгледат новия водопиен павилон с минерална вода и обновения туристически център.

„По своята значимост и уникалност археологията тук е от световна величина. Точно затова трябва да се запази, съхрани и експонира по най-добрия начин, за да може да се показва на туристите. Хисаря има своята популярност с топлите минералните извори, но градът е и туристическа дестинация с многобройните си археологически забележителности, които трябва да покажем и на Европа, и света“, коментира още Каназирева.

Представителят на СДС в листата Йордан Кръстанов уточни, че публично-частното партньорство по отношение стопанисването и оптималната експлоатация на минералните води би ускорила развитието на този вид туризъм. Кметът на общината Пенка Ганева обясни, че финансирането на проекта е за близо 10 милиона лева като инвестицията по Оперативна програма „ Региони в растеж“ е в размер 8 312 269 лева.

Предстои обществено обсъждане на проекта, стартирането му трябва да се случи до август, а приключването – до края на 2022 година. Всички дейности по проекта са насочени към възстановяване и съхранение на археологията и архитектурата на тези уникални паметници.

Ганева обясни, че Южната крепостна порта е емблемата на Хисаря. Извършването на консервация и реставрация на кулата е наложително, както за нейното укрепване и предпазване от атмосферните влияния, така и за атракцията, която тя създава като недвижима археологическа ценност. В тази връзка Мараджиев подчерта, че културно-историческите забележителности трябва навреме да бъдат съхранени, защото водят до преки икономически ползи за всяко населено място или регион, които могат да предложат подобен туристически продукт.

В края на посещението Каназирева припомни, че отделно от този проект от миналата година се работи, отново съвместно с общината, за по-доброто покритие и допълнително укрепване на храмовете на двете могили в Тракийския култов комплекс край Старосел. Тя посочи, че за целта Общинският съвет чрез Областна администрация, трябва да поиска управлението върху собствеността на имота, което се случва с решение на Министерски съвет. В момента текат необходимите процедури в Министерството на културата.

“В предизборната програма на ГЕРБ сериозна част заема социалната политика. Ситуацията с разпространението на пандемията от COVID-19 ни накара да сме по-гъвкави в различните политики, особено в тази, свързана с подкрепа на уязвимите групи от населението. Сега е времето да сме по-задружни като общество, за да се грижим за възрастните хора, за нашите баби и дядовци“, заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС Младен Маринов. Заедно с областния координатор на ПП ГЕРБ за София-област Николина Ангелкова и Адриана Стоименова те участваха в Пирдоп в дискусия със социални работници за приоритетите на ГЕРБ в социалната сфера.

Според Маринов основната насока в социалната политика през следващите 4 години е към повишаване на квалификацията и образованието, към гарантирането на равен достъп до училища, особено на децата от по-уязвимите обществени групи, към дигитализация на социалните услуги, което ще доведе до по-лесен достъп до тях. Повишаване заплатите на социалните работници също е сред приоритетите на ГЕРБ според водача на листата.

Николина Ангелкова подчерта, че през изминалите 4 години социалната сфера е била във фокуса на управлението на кабинета на Бойко Борисов. Тя открои увеличението на минималната и средната работна заплата, както и на пенсиите. „И сега почти 2 100 000 пенсионери получиха по 50 лева добавки към пенсиите. Ако ни гласувате доверие, предвиждаме ежегодна актуализация на пенсиите и при нов управленски мандат“, каза Ангелкова.

Тя изброи и конкретните приоритети като достигане на 2000 лева средна работна заплата и 1000 лева минимална работна заплата, предоставяне на специализирана социална услуга за отдалечените райони, нов Кодекс за социална закрила, нов Кодекс на труда и нов Закон за насърчаване на заетостта.  Според нея друга цел на политиката на ГЕРБ ще бъде „всеки, който използва дадена социална услуга сам да преценява дали му е необходима или я ползва, просто защото му се полага“. „Професията социален работник трябва да стане професия на бъдещето, да бъде желана“, обобщи  Ангелкова.

Адриана Стоименова съобщи, че правителството на Бойко Борисов отново е удължило действието на мярката 60/40 и 80/20 за подпомагане на бизнеса в най-пострадалите от пандемията сектори. Тя отговори и на много конкретни въпроси, които й бяха поставени от социалните работници в Средногорието.