Каназирева: Античният град на Хисаря може да привлича туристи от цял свят
6

Каназирева: Античният град на Хисаря може да привлича туристи от цял свят

Младен Маринов и Николина Ангелкова представиха в Пирдоп социалните приоритети на ГЕРБ-СДС

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Дани Каназирева, областният координатор на ГЕРБ-Пловдив област Георги Мараджиев и кандидатите за народни представители Генчо Кенаров, Николай Стаматов и Йордан Кръстанов посетиха Хисаря, където разгледаха уникални археологически паметници, както и други туристически забележителности, съобщиха от партията.

„В Пловдивска област имаме огромно богатство в културно-исторически план и трябва не само да го съхраняваме, а и да го развиваме. Това ще бъде мой основен приоритет", заяви Дани Каназирева.

Тя и кандидатите на ГЕРБ имаха възможност да научат повече за - Римските терми, Южна крепостна порта „Камилите“ и Североизточна ъглова кула в античния град, които ще бъдат реставрирани и консервирани по европроект, както и да разгледат новия водопиен павилон с минерална вода и обновения туристически център.

„По своята значимост и уникалност археологията тук е от световна величина. Точно затова трябва да се запази, съхрани и експонира по най-добрия начин, за да може да се показва на туристите. Хисаря има своята популярност с топлите минералните извори, но градът е и туристическа дестинация с многобройните си археологически забележителности, които трябва да покажем и на Европа, и света“, коментира още Каназирева.

Представителят на СДС в листата Йордан Кръстанов уточни, че публично-частното партньорство по отношение стопанисването и оптималната експлоатация на минералните води би ускорила развитието на този вид туризъм. Кметът на общината Пенка Ганева обясни, че финансирането на проекта е за близо 10 милиона лева като инвестицията по Оперативна програма „ Региони в растеж“ е в размер 8 312 269 лева.

Предстои обществено обсъждане на проекта, стартирането му трябва да се случи до август, а приключването – до края на 2022 година. Всички дейности по проекта са насочени към възстановяване и съхранение на археологията и архитектурата на тези уникални паметници.

Ганева обясни, че Южната крепостна порта е емблемата на Хисаря. Извършването на консервация и реставрация на кулата е наложително, както за нейното укрепване и предпазване от атмосферните влияния, така и за атракцията, която тя създава като недвижима археологическа ценност. В тази връзка Мараджиев подчерта, че културно-историческите забележителности трябва навреме да бъдат съхранени, защото водят до преки икономически ползи за всяко населено място или регион, които могат да предложат подобен туристически продукт.

В края на посещението Каназирева припомни, че отделно от този проект от миналата година се работи, отново съвместно с общината, за по-доброто покритие и допълнително укрепване на храмовете на двете могили в Тракийския култов комплекс край Старосел. Тя посочи, че за целта Общинският съвет чрез Областна администрация, трябва да поиска управлението върху собствеността на имота, което се случва с решение на Министерски съвет. В момента текат необходимите процедури в Министерството на културата.

“В предизборната програма на ГЕРБ сериозна част заема социалната политика. Ситуацията с разпространението на пандемията от COVID-19 ни накара да сме по-гъвкави в различните политики, особено в тази, свързана с подкрепа на уязвимите групи от населението. Сега е времето да сме по-задружни като общество, за да се грижим за възрастните хора, за нашите баби и дядовци“, заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС Младен Маринов. Заедно с областния координатор на ПП ГЕРБ за София-област Николина Ангелкова и Адриана Стоименова те участваха в Пирдоп в дискусия със социални работници за приоритетите на ГЕРБ в социалната сфера.

Според Маринов основната насока в социалната политика през следващите 4 години е към повишаване на квалификацията и образованието, към гарантирането на равен достъп до училища, особено на децата от по-уязвимите обществени групи, към дигитализация на социалните услуги, което ще доведе до по-лесен достъп до тях. Повишаване заплатите на социалните работници също е сред приоритетите на ГЕРБ според водача на листата.

Николина Ангелкова подчерта, че през изминалите 4 години социалната сфера е била във фокуса на управлението на кабинета на Бойко Борисов. Тя открои увеличението на минималната и средната работна заплата, както и на пенсиите. „И сега почти 2 100 000 пенсионери получиха по 50 лева добавки към пенсиите. Ако ни гласувате доверие, предвиждаме ежегодна актуализация на пенсиите и при нов управленски мандат“, каза Ангелкова.

Тя изброи и конкретните приоритети като достигане на 2000 лева средна работна заплата и 1000 лева минимална работна заплата, предоставяне на специализирана социална услуга за отдалечените райони, нов Кодекс за социална закрила, нов Кодекс на труда и нов Закон за насърчаване на заетостта.  Според нея друга цел на политиката на ГЕРБ ще бъде „всеки, който използва дадена социална услуга сам да преценява дали му е необходима или я ползва, просто защото му се полага“. „Професията социален работник трябва да стане професия на бъдещето, да бъде желана“, обобщи  Ангелкова.

Адриана Стоименова съобщи, че правителството на Бойко Борисов отново е удължило действието на мярката 60/40 и 80/20 за подпомагане на бизнеса в най-пострадалите от пандемията сектори. Тя отговори и на много конкретни въпроси, които й бяха поставени от социалните работници в Средногорието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.