Програмният директор на телевизия Канал 3 Ива Стоянова внася сигнал до прокуратурата за недопустимо посегателство над журналисти на медията. Освен до главния прокурор, то е адресирано и министъра на вътрешните работи, асоциацията на българските радио и телевизонни оператори, както и до съюза на българските журналисти и до асоциацията на европейските журналисти. Публикуваме текста без съкращения.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ЖУРНАЛИСТИ,

 На 5 юни 2019 г. по време на изпълнение на служебните си задължение, екип на Канал 3 беше нападнат от Георги Борисов Георгиев, председател на ГД БОЕЦ. Посегателството освен срещу техниката на телевизията е и физически срещу репортера Пламен Петров и шофьора Тихомир Георгиев. Ударите от страна на Г. Георгиев са станали пред свидетели. След преглед служителите в Канал 3 получиха официални документи от съдебна медицина, на базата на които подадоха и жалба в полицията във Видин.

Уважаеми г-н Главен прокурор, уважаеми г-н Министър, уважаеми Колеги,

Моля да вземете отношение по безпрецедентното посегателство върху журналист по време на изпълнение на служебните му задължения. Екипът на телевизията беше командирован във Видин, за да направи интервю с г-н Георги Георгиев, за когото Канал 3 разполага със сигнали  от няколко независими източника и подготвя разследващ материал. Спазвайки всички правила на журналистиката, Канал 3 е длъжен да потърси и предостави възможност и на засегнатата страна да даде своите отговори по разследваните теми. Това екипът на Канал 3 се опита да направи – легитимиран, с брандирана техника и автомобил. Този опит за предоставяне на думата обаче, бе манипулиран от Г. Георгиев, който тенденциозно вкара себе си в ролята не на събеседник, а на жертва и си позволи недопустимо отношение към журналисти.  Освен, че обиждаше екипа ни, Г. Георгиев направи опит да повреди техниката и накрая физически посегна на колегите ни. Г. Георгиев си позволи да намеси и съпругата си, която екипът умишлено не желаеше да замесва и притеснява, тъй като тя не е обект на нашето разследване. Именно затова опита ни за срещи с Г. Георгиев беше само пред официалното му работно място. В опит да стресне екипа на Канал 3 и да му попречи да изпълни служебните си задължения, два пъти Г. Георгиев повика полиция при срещите си с нашия екип, но и двата пъти служителите на реда не установиха никакви нарушения от страна на служителите на Канал 3.

В настоящия сигнал излагам само факти и обстоятелства. Дали същите осъществяват състав на престъпление, е от компетентността единствено на разследващите органи и прокуратурата на Република България. Канал 3 разполага с достатъчен обем видеоматериал, който с готовност ще предостави при поискване.

Когато говорим за свобода на медиите, вярвам че тази свобода засяга всички медии, всички журналисти. Определяме като недопустимо посегателството срещу журналист и разчитаме, че това наше мнение се споделя и от институциите, и от цялата медийна общност. Причина за настоящия сигнал са и опитите за дезинформация от страна на Г. Георгиев, които са успели да подведат част от колегите журналисти и те, вярвам неумишлено, с едностранчивото отразяване манипулират публиката и създават фалшиви новини, срещу които всички трябва да се борим заедно!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лорита Радева: Само в кв."Младост" има замърсяване на въздуха

Показанията на станциите към 7 ч. тази сутрин са под 50 микрограма, с изключение на станцията в "Младост", където тези стойности са по-високи. Това каза пред БНТ Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община.

Габровци скочиха срещу проект за модернизиането на АЕК „Етъра”

Петима бивши директори на Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” в Габрово се вдигнаха на бунт срещу проект, предвиждащ неговото превръщане в музей за креативен културен туризъм. проектът ще бъде финансиран по ОП "Региони в растеж" по оста "Регионален туризъм" с инвестиционен приоритет „Съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство”.