0

З дравните власти в Канада спират имунизациите с ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, информира "Ройтерс".

Здравните власти в Канада спират имунизациите с ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, информира "Ройтерс".

Стъпката е предприета след информациите от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени.
В Канада, където са поставени около 307 000 дози на AstraZeneca, не са регистрирани подобни случаи. Националният консултативен съвет по имунизация посочи, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на AstraZeneca при хора под 55 години.


До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече подобни случаи.
По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от COVID-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви Националният консултативен съвет.
Организацията Health Canada уточни, че ще добави нови условия и изисквания за издаване на разрешения за използване на ваксини, включително "изискване към производителите да предоставят подробна оценка за ползите и рисковете от ваксината по пол и възраст в канадски контекст". Health Canada вече е поискала такава информация от AstraZeneca.