Канада е най-привлекателната страна за трудова миграция

Канада е най-привлекателната страна за трудова миграция

Почти една четвърт от трудовите мигранти в света избират да се преместят в Канада за работа. Респондентите също така намират САЩ, Австралия и Германия като привлекателни страни за работа, според съвместно проучване на BCG и „The Network“ „Анализ на глобалния пазар на таланти – физически и виртуален“.

„Канада се превърна в най-привлекателната страна за работниците мигранти, изпреварвайки САЩ“, се казва в изследването. Според него страната е избрана от 24% от анкетираните.

В подобни проучвания през 2014 и 2018 г. Канада се класира на трето място по популярност сред трудовите мигранти, а на първо място – традиционно САЩ. През 2020 г. САЩ стават втората най-привлекателна държава, като 20% от анкетираните са я посочили, а също толкова предпочитат Австралия. Около 19% биха се преместили да работят в Германия, по 14% във Великобритания или Япония.

Само половината от анкетираните са готови да се преместят в друга държава в името на работата, което е значително по-малко от показателите от 2014 г. (64%) и 2018 г. (57%). “От почти 17 хиляди респонденти 47% изразяват готовност да напуснат работа. През 2014 и 2018 г. това е съответно 45 и 46%”, се казва в изследването. В същото време участниците в проучването от всички страни показват по-малко желание да емигрират в името на работата, заключават авторите.

“Въпреки че все по-малко респонденти са готови да емигрират в друга държава, те са ентусиазирани да работят за чужда компания, докато остават вкъщи. 57% от анкетираните заявяват, че предпочитат дистанционна работа в чужда компания и сред тази група САЩ отново излизат на първо място, измествайки Канада”, казват експерти, уточнявайки, че именно ИТ и цифровите технологии са особено отворени за виртуално наемане.

Проучването е проведено в 190 страни сред 209 хиляди участници на възраст от 20 до 40 години средно през октомври – декември 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.