Камионът у дома на всеки три седмици без шофьора

Камионът у дома на всеки три седмици без шофьора

Според нова поправка в пакета „Мобилност“

Тировете ще се връщат у дома на всеки три седмици, но без водача. Това гласи нов текст, появил се в т.нар. пакет „Мобилност“.

Оказва се, че въпреки отпадането на задължението шофьорът да се прибира в собствената си държава на всеки три седмици, то според нова спорна обосновка превозните средства на всеки три седмици трябва да имат поне едно натоварване и разтоварване в държавата-членка, където е регистрирана фирмата. Така на всеки три седмици около 3000 български камиона трябва да бъдат извеждани от пазара на транспортни услуги в ЕС и връщани в България, заявиха от Съюза на международните превозвачи.

„Този текст е доказателство, че целта на досега предлаганата регулация за завръщане на работниците „у дома“ на всеки три седмици не е била „грижа за правата на работниците“, а е насочена директно към ограничения в бизнеса на транспортните фирми“, коментира Мадлен Кавръкова, правен съветник в съюза на превозвачите. По думите й това противоречи на договора за функциониране на ЕС, който забранява ограниченията на свободното предоставяне на услуги в рамките на Евросъюза.

Превозвачите обявиха и намерението си да организират многонационален протест в Брюксел, заедно с други страни от Източна Европа заради готвените нови регулации. Това е крайна мярка, която ще бъде предприета, ако България не получи подкрепа в спорните текстове в „Мобилен пакет I” и аргументирани становища по тях от евродепутатите по време на заседанието на ЕП в началото на юли, каза Ангел Траков, председател на международните превозвачи.

Той призова всички политици да се обединят и да окажат реална подкрепа на българския транспортен бизнес. Освен това превозвачите поискаха да бъдат подкрепени и от всичките 17 български евродепутати, които да привлекат през следващите три седмици съмишленици от останалите засегнати държави от Централна и Източна Европа.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.