Всички моторни превозни средства, които транспортират дървесина и дърва за огрев, трябва да бъдат регистрирани в РДГ Пазарджик. Да представят талон на МПС-то, удостоверение от фирмата, която е предоставила GPS устройството, потребителско име и парола, за да може да се проследяват автомобилите. Това съобщи шефът на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик инж. Ангел Кузманов, цитирайки новите изменения в Наредбата за контрол и опазване на горските територии, които влязоха в сила от 13 февруари тази година.

По искане на горския директор при областния управител на Пазарджик Стефан Мирев се проведе работна среща с представители на общините в региона във връзка с ползването на дървесината от земеделски и урбанизирани територии.

Поводът за срещата са зачестилите нарушения относно реда и начина на ползване на дървесина от земеделски и урбанизирани територии – държавна, общинска и частна собственост, транспортирането и съхранението на дървесината.Най-честите случаи на констатирани нарушения от страна на РДГ Пазарджик, са свързани с незаконен добив на дървесина в земеделски земи, когато в съседство се намират частни и държавни имоти.

В повечето случаи дърветата не са маркирани с общинска марка и не се спазват границите на имотите. Директорът на РДГ Пазарджик инж. Ангел Кузманов запозна участниците в срещата с указанията на Изпълнителна агенция по горите до областните управители, общините и кметствата. В тях подробно е описано кога и как се издава разрешително за отсичане или изкореняване на дървета от кмет на община или кметство, по реда на Закона за опазване на селскостопанското имущество /ЗОСИ/.

Съгласно Закона за горите, добитата дървесина извън горска територия, преди да бъде транспортирана, трябва да бъде маркирана с марка, собственост на съответната община. „Маркирането, добиването и транспортирането на дървесина да се съгласува с представители на горските стопанства“, каза по време на срещата областният управител Стефан Мирев.

Той призова общините да спазват стриктно разпоредбите на Закона за опазване на селскостопанското имущество и Закона за горите. Превозните билети да се издават на терен в присъствието на горски служители и транспортирането да се извършва с лицензирана техника, която е снабдена с GPS устройства.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трима пациенти с COVID-19 се лекуват в Пещера и Пазарджик

В инфекциозното отделение на МБАЛ „Д. Ранев“ Пещера в момента  са хоспитализирани  две жени с COVID-19 в добро общо състояние. В Реанимацията на Инфекциозното отделение към МБАЛ-Пазарджик има един пациент с COVID-19,  мъжът е интубиран.

Кметът на Пазарджик: След отмяна на извънредното положение започваме саниране на малките сгради

"До момента е приключила процедурата за избор на изпълнители на дейностите по инженеринг (проектиране, СМР и авторски надзор)  и са подписани договори за изпълнение на инженеринг на 12 сгради от първия етап и на 16 сгради от етап II-рия на проектите за саниране на т. нар. малки жилищни блокчета“, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Дариха маски за болницата в Пазарджик

1000 предпазни маски  за многократна употреба на стойност 2000 лв. дари на МБАЛ-Пазарджик  общинският съветник Румен  Димитров. Маските са произведени от „Интекстред“  ЕООД. Фирмата  е първата в Пазарджик,  която е сертифицирана за производство на медицински маски.