Камини ни изпращат в Пирогов

Камини ни изпращат в Пирогов

Лекари се борят за живота на три жени, пострадали за седмица

  • Работят с биоетанол, пламват внезапно
  • Проф. Мая Аргирова: Пациентите са с обширни и дълбоки изгаряния, в един от случаите е имало и взрив
  • Няма подадени сигнали в КЗП, но инспекторите имат право да извършат проверка

Кимини с биоетанол изпращат в „Пирогов“. За това алармираха пред „Телеграф“ специалисти от най-голямата спешна болница у нас. Само за седмица три жени са пострадали тежко и са потърсили помощ заради изгаряния.

„Три са случаите с обширни, дълбоки изгаряния – над 20% от телесната повърхност. Отделно през последния месец имаме и по-малки инциденти довели до 5-6 процента изгаряния. Важно е да предупредим хората да внимават, защото това може да се превърне в опасна тенденция с падане на температурите“, заяви проф. Мая Аргирова – началник на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в „Пирогов“.


Последствия

Трите жени, които са пострадали най-тежко са от София. „Става въпрос за внезапно пламване на камината, при което се запалват дрехите на пострадалия и околни близки предмети – пердета, килими, кувертюри. Това води до изгаряния в областта на горни и долни крайници, тяло, възможно е да бъде засегнато и лицето, както при един от случаите на 27-годишно момиче. Там камината дори се е взривила – дограмата на жилището е унищожена“, каза още проф. Аргирова. Тя е категорична, че е необходимо като превенция да се съобщава за подобни инциденти, за да може повече хора да се запознаят с рисковете. „Аз не мога да кажа каква е причината – дали е производствен проблем, неправилна употреба, но е важно да се знае. Защото последствията в някои случаи могат да бъдат дори фатални. Състоянието на пациентите е сериозно и предстои продължително лечение и оперативни интервенции“, каза още проф. Аргирова. През последната седмица за лечение е постъпил още един пациент с изгаряния от камина, но те са по-малки и не се налага реанимационно лечение.


Жалби

Въпреки зачестилите инциденти в Комисията за защита на потребителите няма подаден сигнал, съобщи пред „Телеграф“ Игнат Арсенов, главен директор на Дирекция „Надзор на пазара“ в КЗП. „Досега не сме имали жалби от потребители за някакъв проблем с камина на биоетанол. Камините и устройствата, съоръженията на биоетанол имат определен стандарт, на който трябва да отговарят. Този стандарт попада в обхвата на Общата безопасност, която се контролира от КЗП. Това означава, че ако потребител ни се оплаче от тези камини, ние ще направим проверка в търговската мрежа какъв продукт се предлага и дали има документи за съответствие със съответния европейски стандарт“, заяви Арсенов. Той уточни, че при подаване на жалба потребителят трябва да представи документи за модел, марка, както и за покупко-продажбата и магазина, от който е закупена камината.


Цени

Проверка на „Телеграф“ показа, че камините на биоетанол се продават на цени от 200 до над 2000 лв. През последните години те са изключително модерни. Експерти обясняват, че биоетанолът е алтернативен източник на енергия, чиято популярност е нараснала изключително бързо. Добива се от целулозна биомаса – пшеница, просо, царевица, тръстика. Това го причислява към категорията възобновяеми енергийни източници. Бавното му изгаряне го прави изключително ефективен от гледна точка на семейния бюджет. Освен това като химично вещество биоетанолът е безопасен за хората и околната среда. При горене не се образува пепел, нито пък се отделя дим, което ги прави подходящи за употреба дори и в малки жилища и апартаменти. В същото време обаче биоетанолът е силно запалимо вещество и неговото съхранение и използване трябва да се извършва с повишено внимание и в съответствие с инструкциите, приложени към продукта, категорични са специалистите. Те предупреждават още, че никога горивна течност не трябва да се налива докато камината работи.

Ел уреди и печки предизвикаха 180 пожара

Близо 180 пожара са възникнали през януари след неправилно боравене с електрически уреди и печки. Това съобщиха пред „Телеграф“ от ГД Пожарна безопасност и защита на населението. От там призовават хората да бъдат внимателни при употребата на ел уреди, да четат инструкциите, да не покриват уредите с одеяла и други. По-голям е процентът на инцидентите, възникнали заради човешка грешка, отколкото на тези заради дефектни печки, духалки, камини и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.