0

Н ай-простото и евтино средство да прогоним влечугите от градината и на полето, където работим, е парче камфор. Може да се купи от аптеката и да се разхвърлят частици от него в градината. Миризмата му гони влечугите и гарантира нашата безопасност в задаващите се големи жеги.

Най-простото и евтино средство да прогоним влечугите от градината и на полето, където работим, е парче камфор. Може да се купи от аптеката и да се разхвърлят частици от него в градината. Миризмата му гони влечугите и гарантира нашата безопасност в задаващите се големи жеги.

Също така 100 г камфор или валериан, изпарени на котлона, ще почистят дори много големи помещения от мухи и комари.

Етерични масла

Ситно нарязани пресни листа на череша или офика, втрити добре в кожата, са отлична защита от комари.

Етеричните масла са едно просто и достъпно средство срещу тези насекоми, които могат да направят живота ни на село или на вилата, където работим или просто си почиваме. Ефикасна е рецептата с масла от карамфил, босилек, анасон и евкалипт срещу комари и други буболечки. Намазват се върху голата кожа (5 - 10 капки на чаша вода или се разтварят най-добре в зехтин или каквото и да е олио). Могат да се хвърлят в огън, камина, свещ или просто се загряват в подходящ съд. Ароматът им ще държи нашествениците дълго време надалеч. Също така можете да навлажните памучна кърпа с етеричното масло и да я поставите на перваза на прозореца и така ще се предпазите от насекомите.

Бъз и домати

Можете да отблъснете комарите, ако поставите свежи клони от бъз или листа от домати в стаята. Ако сте сред природата в планината, добра защита срещу тях е стрък хвойна, хвърлен в огъня.

Миризмата на кедрово масло пъди не само комарите, но и мухите и хлебарките. Никакво насекомо няма да докосне лицето ви, ако го измиете с отвара от корените на пелин (залейте шепа нарязани корени с 1,5 литра вода, кипнете и оставете да се запари 20-30 минути).

Когато свърши течността за електрическия фумигатор (устройството, което пъхаме в контакта, за да пъди комарите през лятото), не бързайте да бягате към магазина за нова таблетка. Напълнете празния флакон със 100% екстракт от евкалипт. Комарите ще забравят пътя към дома ви.