0

А ктьорът, режисьор, драматург и хореограф Камен Донев беше удостоен с една от наградите „Следовник на народните будители“, която бе връчена за 11-и път от Съюза на народните читалища в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Актьорът, режисьор, драматург и хореограф Камен Донев беше удостоен с една от наградите „Следовник на народните будители“, която бе връчена за 11-и път от Съюза на народните читалища в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Изреждайки наградите му, водещият на церемонията Мариус Донкин каза, че ще съкрати списъка, защото няма да му стигне времето, на което Камен се провикна от залата: „По-добре, по-добре!“ Приемайки отличието, той перефразира Неофит Бозвели от един от своите спектакли за народното творчество - „Колкото и да си чел, кел файда, ако си гьонсорат“, и апелира да обуздаем простотията, която доста се вихри в родината.

Друг от лауреатите на наградите е българският рокаджия и фронтмен на група „Сигнал“ Йордан Караджов. Той припомни, че кариерата му на музикант е тръгнала навремето именно от читалищата, и награди присъстващите с едно изключително емоционално изпълнение на хита „Да те жадувам“. Както се разбра, един от наградените е и актьорът Васил Михайлов, но неговото име не беше обявено на церемонията. За „Монитор“ председателят на Съюза на читалищата Николай Дойнов обясни, че по регламент се съобщават само присъстващите сред наградените. Шефът на Фондация „13 века България“ Митко Тодоров сподели в кулоарите, че Михайлов не се е почувствал добре, и обеща да му предаде наградата на първото му представление в Театъра на Армията.

Сред останалите отличени са поетът Недялко Йорданов, който също не присъстваше заради болест, шефът на СБЖ Снежана Тодорова, която също отсъстваше, диригентът Методи Григоров и др.

Учениците от столичното 125-о СУ „Боян Пенев“ станаха първият носител на почетната награда „Млад будител на годината“, учредена от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Младежите, вече деветокласници, техните преподаватели и приятели от други випуски събраха над 1700 лева в рамките на дарителската кампания на библиотеката „Осинови книга“. Ценните издания, за чиито реставрация и спасяване те са предоставили средствата, са „Поучения и словосказания“ (Първи Видински сборник на Софроний Врачански) от 1802 г., два екземпляра от първото печатно издание на „Царственик, или история българска“ от 1844 г., студията „Значението и задачата на нашата етнография“ (1889 г.) на проф. Иван Д. Шишманов с посвещение на проф. Марин Дринов. По-късно през месеца гимназистите ще се срещнат с управата на НБКМ, за да уточнят кои са следващите томове за осиновяване.

Преди тържественото награждаване в централното фоайе на сградата се откри изложба „Пространства за будители“, посветена на периодичния печат, издаван от народните читалища от 1888 г. до днес. Експозицията е подготвена съвместно от експерти на библиотеката и Съюза на народните читалища.