Камелия Асенова от

Камелия Асенова от "Обреден дом", Кюстендил: Трайно неподържани гробове на починали преди 1950 г. ще бъдат отнемани


- Пандемията изпълни новия траурен парк в Кюстендил – 1000 са починалите за година

- Изземат трайно неподдържаните гробове на починали преди 1950 г.

- Бракът е единствената хазартна игра, одобрена от църквата

Г-жо Асенова, съвсем наскоро вие обявихте, че са свършили гробните места в Кюстендил. Всъщност това така ли е. Какъв е капацитетът, който остава незапълнен, с оглед на това, че има два траурни парка?
- За съжаление проблемът, който стои пред нас, е свързан с изчерпването на свободните гробни места. Както повечето наши съграждани знаят, капацитетът на новия траурен парк в местността Фарафунец вече е изчерпан, макар че първите погребения в него са направени през 2003 година, а площта му е 45 декара. Там разширение не се предвижда, тъй като по Закона за устройство на територията трябва да има определено отстояние от жилищни сгради, а в последно време съседното село Лозно се разрасна в посока гробищния парк, което прави разширението невъзможно. През последните години община Кюстендил отреди няколко нови терена за разширение в стария гробищен парк, но за съжаление всички те бяха запълнени с много бързи темпове. Особено през последната година поради високия ръст на починали вследствие на пандемията от COVID – 19.

Докъде стигнаха нещата и с обявената процедура по изземване на гробни места, стигна ли се до такава?
- Според приетата с решение 396/ 2009 г. на Общински съвет – Кюстендил, Наредба за устройството и управлението на траурните паркове на територията на община Кюстендил неплатените и трайно неподдържани гробни места могат да бъдат отнети и по този начин наследниците на погребаните в тях хора могат да бъдат лишени от правото на гробоползване. До този момент въпреки законното право, което ни дава цитираната наредба, не са предприемани действия в тази посока. Предвид всички обстоятелства обаче, които изброих, бе взето решение да се отнемат такива гробове - на погребани в тях хора преди 1950 година.

Имаше ли хора, които се отзоваха на вашия апел и се явиха в Обредния дом? Вече разполагате ли и с бройка на тези неподдържани гробове?
- В момента правим обход на стария гробищен парк, където колегите ежедневно откриват такива места. Интересът към нашия апел хората да се обърнат към нас и да дойдат да изяснят статута на гробните места все още не е голям, но се надяваме срокът, който сме дали, в рамките на 1 месец, да бъде спазен от тяхна страна. Целта ни е да не се пристъпи към изземане на гробни места от наследници, които хората биха искали да наследят и да ползват.

Как смятате, каква е причината да се стигне до запълване на капацитета?
- За миналата година броят на починалите надхвърли цифрата 1000, което е с около 200-300 погребения повече спрямо предходни години, когато тези цифри се движеха в интервала 700-800 починали лица годишно. За съжаление, както знаем, България се нарежда на едно от челните места по коефициент на смъртност не само в Европа, но и в света. Тази статистика няма как да не даде отражение и на броя на починалите в нашия град.

Какво предстои да се направи в тази насока, тоест местата са изчерпани, но при изземване на тези гробове, ще се разреши ли проблемът?
- Такъв вид места са страшно много и за определен период от време бихме разрешили този проблем, но никой не знае докога. Това е една величина, която няма как да бъде предвидена и да бъде коригирана.

Има ли вариант за разкриване на нов траурен парк?
- За момента подобни разговори не се водят.

Г-жо Асенова, споменахте само наредбата на Общинския съвет, въз основа на която ще се наложи да прибегнете до отнемане на гробните места. Няма ли някакъв закон за траурно-обредните дейности?
- Всяка община регламентира траурно-обредни дейности с приети от общинските съвети наредби, тъй като няма закон за траурно-обредната дейност. Такъв закон според мен е крайно необходим, но не и в този вид като предложените до момента. Определено те бяха пълни с пропуски, неточности и преповтаряне на текстове от други закони, най-вече от тези за общинската собственост, Устройство на територията, Наредба №2 на Министерството на здравеопазването за здравните изисквания към гробищните паркове и др. Законопроектите предлагаха изключително неприемливи решения, свързани със собствеността на гробищата, неадекватна и неефективна бе заложената правна уредба на погребалната и траурно-обредната дейност и предвидения административен контрол. Законопроектите възлагаха на общините създаването на допълнителна администрация, с регистрационни и контролни правомощия, без да отчита какво влияние би имало това върху общинските бюджети. Евентуалното приемане на тези проектозакони във вида, в който бяха предложени, и превръщането им в действащ закон щеше да създаде много правни и практически проблеми пред общините и в сектора на погребалната дейност, отколкото да разреши съществуващите проблеми.

Редом с тъжните обреди дейността на Обреден дом – Кюстендил, е свързана и с едни от най-красивите моменти в живота на един човек, а именно сключването на бракове. Каква е тенденцията? Намаляват ли или се увеличават?
- Броят на двойките, сключили граждански брак от началото на годината до момента, е 70, като това е броят на браковете в нашия град. В това число не е включен броят на пресъставените актове в чужбина. Моята практика показва, че най-предпочитани за сключване на граждански брак са летните месеци и най-вече юли, август и септември. Всяка година имаме голям брой желаещи да сключат брак веднага след великденските пости.

Вие правите и изнесени ритуали, кое е най-предпочитаното място за изнесен ритуал в Кюстендил?
- Да, така е. Напоследък все повече двойки предпочитат да кажат своето да на половинката си извън сградата на Обредния дом. Най-често това е ресторантът, в който празнуват самото тържество. От няколко години обаче мога да кажа, че все повече бракове се сключват на късноантичната и средновековна крепост Хисарлъка, която се намира на хълма и е паметник на културата, с категория „Национално значение“. Общият брой на изнесените материали пък от началото на година е 12.

Вие самата извършвате обреди, знаем, че е трудно, но колко са двойките минали през венчило, и то през самата вас?
- Не съм се замисляла за този въпрос, но средно за 13 години по 200 двойки, това прави около 2500 двойки, но това всичкото е приблизително. Доста често ме разпознават след самите ритуали, срещат ме по улицата и ми се радват. Отделно през последните години за всички двойки, които вярват в брака като институция, извършихме промяна в сватбения сценарии, като тя се изразява както в текста, така и в музикалното озвучаване. Например в сценария на т.нар. изнесен сватбен ритуал, за да внесем допълнителна нотка романтика, включихме и брачни клетви, които младоженците дават един на друг. Мога да кажа, че това е най-вълнуващият за младоженците момент, тъй като те трябва да изрекат слова, изразяващи чувствата си. Някои се отказват, други го приемат с ентусиазъм. Зависи от самия човек като темперамент, има и доста притеснителни младоженци, просто са по-въздържани и обрани.

Знаем, че в Обреден дом се прави и именуване. Какво точно представлява, има ли интерес, разкажете малко повече?
- Това е моментът, когато връчваме официално удостоверението за раждане на детето. Този ритуал беше позабравен, но се радваме, че още следващата седмица стартираме с него. По този начин детенцето се представя официално пред обществото, доста е вълнуващо за родителите, а след време детето виждайки снимките си също би се зарадвало.

Да завършим и нашия разговор с един въпрос, който доста двойки си задават – за или против гражданския брак сте, необходим ли ни е?
- За мен любовта е магия, която слива две безцелни същества и им открива смисъла на живота, а пък бракът е едно нормално продължение на истинската любов и според мен той е отговорност, която всеки е длъжен да поеме към човека, когото обича. Да не забравяме, че един известен автор на сентенции е казал, че „бракът е единствената хазартна игра, одобрена от църквата“.

Визитка:

Камелия Асенова (45г.) е директор на Общинско предприятие „Обреден дом“ – Кюстендил

Завършила висше образование по специалност „Продуцентство в СМК“

Завършва второ висше образовани „Публична комуникация“

Заема длъжността на директор в Общинско предприятие „Обреден дом“ – Кюстендил, от 6 януари 2009 г.

Самата тя венчава около 2500 двойки по време на практиката си

---------------------------------------------------------------------------

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.