Въпреки пандемията от корона-вируса камбаните на величествения храм-паметник „Рождество Христово“ в град Шипка не са замлъкнали, само дето за известно време дългогодишният незрящ звънар бай Дечко Гарбатулов е отстъпил задълженията си на монаха Панкратий, който още от дете е усвоил уменията му, разказва кметицата Василка Панайотова.

По думите й вратите на черквата не са затваряли нито за ден, но заради въведените ограничения рядко миряни прекрачвали прага , за да запалят свещичка пред иконите. Нито за момент обаче не са спирали службите, в манастира имало петима монаси на различна възраст, които стриктно следвали календара.

В градчето, където по постоянен адрес се водят 1 330 души работят 6 магазинчета за хранителни продукти и вещи за ежедневна употреба, заради пандемията са затворени няколко от ресторантчета и кафе-аперитивите.

Сред затворилите е и заведението „Опълченец“ с управител Таня Димитрова, която обаче се е нагърбила сама да приготвя топла храна  за близо 30 самотно живеещи старци и старици и да я разнася по домовете им с микробуса си.

Първите 1-2 дни услугата била съвсем безплатна, след което поставила социално поносимата цена от 3,5 лв за обедното меню.

 Кметицата Панайотова, която кара втори мандат пресмята, че около 50 са немощните и останали сами шипканлии, тя в момента изпълнява функциите и на куриер, по телефона и от врата на врата получава заявки за необходимите лекарства и защото в градчето няма аптека – ходи до Казанлък, за да ги закупува.

По непълна сметка само през уикенда Шипка е „набъбнало“ с около три дузини: завърнали са се млади семейства с по едно и две малки деца от Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, които решили да прекарат пандемията в жилищата, наследство от бащи, майки, баби и дядовци. Засега в градчето има само двама души под карантина, , завърнали се от Белгия наскоро. Нито  едно от семействата – чужденци не си е отпътува поне засега, а по уличките могат да се срещнат представители на 9 националности: японци, алжирци, украинци, ирландци, поляци, гърци.

„Животът ни е на…пауза, но не е спрял! Хората очакват предстоящия голям празник Благовещение на вдруги ден, на 25 март и хранят надежда, че нещата ще се открехнат към по-добро.Ето, вече се завърнаха щъркелите, закачихме мартениците на цъфналите дръвчета.Една от съгражданките ни, Пламена Пенева уши над 100 маски за еднократна употреба, които разнесохме на старите хора . Само трима служители сме в кметството, не разполагаем с особено големи възможности, но се опитваме да сме винаги на линия, дори тук се храним , за да сме на разположение на съгражданите си…“, разказва Василка Панайотова, докато обслужва дошъл за служебна бележка от Стара Загора мъж в понеделник.

По темата: храна възрастни
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сдружение „Център за психологически изследвания“ става представителна организация

Правителството призна Сдружение „Център за психологически изследвания“ за национално представителна организация за срок от четири години. Това съобщиха от Министерски съвет.

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

82 000 лв. ще бъдат раздадени от образователното министерство на тазгодишните носители на награди „Питагор“ за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г. Българските учени ще се състезават в 8 категории, като всеки от победителите в тях ще получи грамота, холограма на статуетката „Питагор” и парична сума.