Калпакчиев в конфликт на интереси и по делото за депутата на Костов

Калпакчиев в конфликт на интереси и по делото за депутата на Костов

ССБ има общ грантов проект с адвокатката на подсъдимия. Скандалният магистрат спуснат в средата на процеса за смъртта на 14-годишния Алекс

Шефът на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев най-вероятно е бил в конфликт на интереси в процеса срещу бившия депутат от квотата на Иван Костов Валентин Павлов, който е подсъдим за смъртта на 14-годишно момче. (Интервю по темата четете ТУК!)

Миналата седмица Калпакчиев оправда екснародния представител, като го спаси от 3-годишна условна присъда, само месец след като скандализира обществото с решението си да освободи 6,5 години по-рано от затвора убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Оказва се, че двата случая си приличат не само заради необяснимата „доброта“ към подсъдимите, а с факта, че Калпакчиев проявява жалост към хора, защитавани от негови авери. В случая с д-р Павлов пред съда като негов адвокат се явява Даниела Доковска. Юристката е

известна с тесните си връзки с

грантаджийските организации у нас,

но със ССБ я свързват не просто общи идеи, но и общи проекти.

Конкретно става дума за финансова обвързаност на арбитри, каквато роля по принцип трябва да играят съдиите в демократичните общества, със защитници на подсъдими. Разследване на „Монитор“ преди няколко години показа, че Доковска и ССБ са били партньори в проект на „Отворено общество“ за създаване на Бюра за правна помощ. Самият Калпакчиев пък също е част от грантаджийските схеми – преди няколко години той бе на хранилката на „Отворено общество“ и „Америка за България“ като автор на статии, публикувани на сайта „Медиапул“, финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, парите по който у нас се раздават от „Отворено общество“. Това изрично е указано под самите тях, но без да се уточнява дали и каква точно сума е отишла за автора.

Дали финансовите обвързаности между адвоката и съдията по делото, които минават през ССБ, са конфликт на интереси – трябва да проверят компетентните органи. Но тези обстоятелства пораждат сериозно съмнение относно безпристрастността на съдията.

В същото време самият

Калпакчиев става част от съдебния състав

по делото по доста мистериозен начин.

По думите на адвоката на близките на починалото момче Пламен Димитров в началото процесът е стартирал с друг съдия.

„В началото делото за смъртта на Алекс пред САС започна с друг председател на съдебния състав, после беше сменен, не знам защо. И така делото пред Софийския апелативен съд започна отново, защото смениха председателя на състава и сложиха Калпакчиев. Другите съдии останаха същите“, обясни в интервю за „Монитор“ Димитров (цялото интервю четете на стр. 11).

Самият случай пък е като под индиго с този на убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, като бе предсрочно освободен от Калпакчиев. И отново е по партийно-грантаджийска линия. Оправданият е бившият депутат от Реформаторския блок от квотата на Иван Костов - Валентин Павлов. Той бе подсъдим за това, че е причинил смъртта на 14-годишно дете с поставената в зъболекарската му клиника упойка. Павлов бе признат за виновен на първа инстанция и осъден условно на 3 години, но буквално е помилван от съдебен състав на апелативния съд, председателстван от Калпакчиев. Така, отново по подобие на скандалния казус с Полфрийман, и този с подсъдимия лекар ще се решава окончателно от председателствания от ортака на Калпакчиев – Лозан Панов, Върховен касационен съд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.