Калпакчиев гази закона и  Конституцията с присъда (ОБНОВЕНА)

Калпакчиев гази закона и Конституцията с присъда (ОБНОВЕНА)

За да оправи кандидат-депутат от „Да,България“ на Христо Иванов отказва да приложи закона, защото депутатите неправилно били го вписали като престъпление

Скандалният съдия Калин Калпакчиев, който пусна 6,5 години по-рано от затвора убиеца Джок Полфрийман, е издал присъда, с която гази закона и Конституцията. Това показва проверка на „Монитор“ в съдебните актове, постановени в последната година.

Става въпрос за окончателно решение на Софийски апелативен съд, с което е оправдан кандидат-депутат на „Да, България“, който предизвикал катастрофа с мотор без регистрационнни табели. За това той бил осъден на глоба от 1000 лв. от Софийски градски съд, но Калпакчиев услужливо е решил да погази закона като спаси от наказание редника на Христо Иванов. Така човекът на Христо Иванов и кръга „Капитал“ се разминава с чисто съдебно минало и спокойно може да продължи шурма си към политиката, въпреки, че заради него е погазено законодателството на страната.

Решението на съда е скандално по две причини – първо отново пред Темида е оправен човек, свързан с грантаджиите у нас и второ – Калпакчиев буквално записва в съдебния акт, че няма да изпълни закона, защото депутатите се били объркали като криминализирали въпросното деяние.

Историята започва на 23 март 2017 г., когато мераклията за депутатски пост Николай - Емил Шопов се блъска с мотора си в кола на столичния булевард „Черни връх“. След удара пристигналите на място полицаи установили, че машината на Шопов не е регистрирана в Кат и няма нужните табели. Освен това мъжът представил шофьорска книжка, издадена му в САЩ, която обаче не била легализирана у нас. След това Шопов е задържан за 24 часа в полицейския арест и получил обвинение за извършване на престъпление от общ характер - по чл. 345 ал.2 от НК. Текстът буквално гласи, че „който управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева“.

Срещу Шопов започнало бързо производство, но било установено, че мъжът е кандидат-депутат от листата на „Да, България“ и има имунитет. Затова се наложило да бъде сезиран главния прокурор Сотир Цацаров, който няколко дни по-късно поискал Централната избирателна комисия да снеме имунитета му.

От стенограмите на ЦИК покрай изборите за парламент през 2017-та, когато е искан и имунитета на Шопов, става ясно, че комисията е обсъждала въпроса в две поредни заседания – на 24 и на 25 март. Най-ревностният противник от членовете на ЦИК да се даде разрешение Шопов да бъде привлечен като обвиняем, е Ивайло Ивков от квотата на тогавашния Реформаторски блок, който навремето обединяваше в себе си ДСБ, ДБГ, СДС и други по-малки десни партии. Въпреки предупрежденията на неговите колеги, че ако не уважат молбата на самия Шопов да му бъде свален имунитета, ЦИК ще изпадне в нелепа ситуация, Ивков дори се заканва да пише писмо до прокуратурата, че не може да има задържане за 24 ч. на кандидат за депутат, без позволението на компетентния орган, в случая ЦИК. Той дори определя решение на комисията като позорно.

„Нищо не налага на това лице в изборния ден да му бъде предявявано обвинение, което искат да направят някои, незнайно защо. Нищо не налага. За деянието, за което искат да го разследват, се предвижда глоба от 500 лева. Не може да бъде задържано под стража, нямаме тежко престъпление, дори да има престъпление изобщо, ние сме длъжни да изследваме тези неща“, казва Ивков. А накрая допълва: „Крайният резултат е, че ние показахме, че ще толерираме полицейския произвол и беззаконието. В крайна сметка до разследване се стига, след като кандидатът е внесъл искане за отказ от имунитета си в комисията. Така се стига и до делото в Софийски апелативен съд, който накрая го оправдава напълно, защото според Калпкчиев депутатите са се объркали като са криминализирали карането на МПС без рагистрационни табели.

„В обобщение този състав на САС счита, че с приемането на чл. 345, ал. 2 НК законодателят е включил в наказателния закон едно деяние, което не е престъпление“, пише в решението си Калпакчиев. То обаче е подписано с особено мнение от третия съдия в състава, който посочва, че „мнозинството от състава отказва да прилага действащия закон“. Този отказ, според съдията е „в противоречие с всички правни принципи, касаещи дейността на съда и заложени в Конституцията и ЗСВ, каквато възможност не е предоставена на никой съд в страната“.

„С други думи, съдът няма право да не приложи закона“, категорична е апелативната съдийка. Тя посочва още, че на Шопов е трябвало да му бъде наложена административна глоба, ако мнозинството счита, че не e извършил престъпление. С отказа си да накаже кандидат-депутата от „Да, България“ „мнозинството е отказало да въздаде дължимото правосъдие“, пише още в особеното мнение на съдийката.

Съдийската колегия поряза ССБ, Панов брани съюза и шефа му

Съдийската колегия на ВСС прие само за сведение становището на Съюза на съдиите в България (ССБ) относно позициите на съдийската колегия по скандала с Джок Полфрийман. Веднага след излизането на присъдата, която буквално взриви обществено недоволство, съдиите във ВСС приеха позиция, в която подчертаха, че е нарушен балансът между право и справедливост. В отговор от ССБ излязоха със становище срещу кадровиците, което бе внесено като последна точка в дневния ред на днешното заседание, а преди старта му шефът на ВКС Лозан Панов се разграничи пред журналисти от останалите членове на колегията. „Съдийската колегия реагира неадекватно и непоследователно и с първата и с втората позиция“, заяви той и я нападна, че не е бранила независимостта на съдебната власт и на магистратите. „Съдийската колегия не е взела отношение към съдебния акт, но не можем да допуснем ескалация на напрежение сред правораздавателните органи“, обясни Даниела Марчева. „Не сме казали нищо по съществото на съдебния акт“, заяви и Цветинка Пашкунова. Панов обаче попита защо и как съдийската колегия е изпратила Калин Калпакчиев и Весислава Иванова на Инспектората към ВСС, като в отговор Пашкунова поясни, че е постъпил сигнал от младежкото ВМРО, в който са били изложени факти за зависимости на членове на съдебния състав. Именно затова е бил сезиран компетентният орган - ИВСС. „Никакво решение не сме взели, с което да превишим правата си”, посочи тя. Имова пък заяви: „Съдебната власт не е привилегия на отделния съдия, а на обществото, което да изисква независим безпристрастен съд. Българските граждани имат право на това. Ние защитихме независимата съдебна власт. Който смята, че не съм права, да си оттегли подписа от тези позиции”.

ГЕРБ променя НПК заради казуса с австралиеца

ГЕРБ предлагат промени в НПК след казуса „Полфрийман“. Трима депутати от партията вече са внесли измененията в деловодството на НС. В тях се предлага делата за предсрочно условно освобождаване на затворници да подлежат на възобновяване с решение на ВКС. Идеята е определенията за условно предсрочно освобождаване да подлежат на проверка по реда на възобновяване на наказателните дела при "особено съществени нарушения на закона", е записано в мотивите на закона. Промените са внесени дни преди ВКС да реши дали да уважи протеста на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса с Джок Полфрийман и неговото предсрочно освобождаване. Заради изтеглянето на датата за решението във ВКС обаче едва ли ще бъдат приети преди произнасянето на съда. Междувременно пред ТВ Европа премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се разграничи от идеята на ВМРО прокуратурата да закрие Българския хелзинкски комитет (БХК) заради намесата им в съдебната система по същия казус. По думите на Борисов ГЕРБ не е обмисляла и не смята да предлага забрана на неправителствени организации. "Аз винаги съм бил за свободата на словото и за свободата на изразяване на различни позиции. Неправителственият сектор е изключително важен като коректив. Нямаме такива предложения", заяви Борисов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.