0

К артофите, тестените изделия и оризът съдържат някои калории от въглехидрати и в това няма съмнение. Но: Определено количество от тях може да стане безвредно. С прост трик и елементарна физика, част от тяхното нишесте се превръща в несмилаеми фибри, които тялото вече не може да възприеме. Ето какво трябва да направите.

Картофите, тестените изделия и оризът съдържат някои калории от въглехидрати и в това няма съмнение. Но: Определено количество от тях може да стане безвредно. С прост трик и елементарна физика, част от тяхното нишесте се превръща в несмилаеми фибри, които тялото вече не може да възприеме. Ето какво трябва да направите.

 

Чували ли сте някога за "устойчиво нишесте"? Това се случва, когато някои храни с високо съдържание на въглехидрати се охладят след готвене. Можете да се възползвате от този факт - и да изпратите картофи, тестени изделия и ориза на пътешествие из тялото си с по-малко калории!

Когато се охлади, нишестето, съдържащо се например в картофите, тестени изделия или ориз, се променя на молекулярно ниво и по този начин става несмилаемо влакно. Те вече не могат да бъдат разградени от храносмилателните ензими в стомашно-чревния тракт, така че те преминават през тялото практически незабелязано и вече не се възприемат от него като истински калории. 

По-малко калории, повече несмилаеми фибри - колко голям е ефектът?

 Ако поставите предварително приготвени тестени изделия, картофи, ориз, а също така и нишестени зеленчуци или бобови култури на студено за поне дванадесет часа, започва желаният процес на кристализация. И както показват проучванията в Медицинския център Медикум в Хамбург, той се ускорява при температури между минус и плюс осем градуса по Целзий. Но бъдете внимателни: Полученото количество несмилаеми фибри все пак е ограничено.

С други думи: ако искате да отслабнете, макароните и всичко вече споменато от предишния ден трябва да бъдат предпочитано пред прясно сготвените. Въпреки това не межете да очаквате, че веднага ще отслабнете. От съществено значение е да се обърне внимание на приготвянето. Например, може да е полезно да готвите картофите с обелките, стопляйте макарони или ориз от предния ден и ги яжте с гарнитура (подходяща за фигурата). И също така не бива да се забравя, че пържените картофи, като макаронените изделия, поднесени в сосове с високо съдържание на мазнини, все още имат (твърде) много калории, дори ако са били в хладилника за един ден.