Калканът ни мигрира по шосе в Гърция

Цената му започва от 20-25 лева за килограм

Калканът ни мигрира по шосе в Гърция

Сега се вадят най-едрите екземпляри, забраняват улова до седмици

Голяма част от уловения по Северното ни Черноморие калкан се продава в южните ни съседки Гърция и Турция. В момента рибари вадят най-вкусния и дебел калкан, малко преди да влезе в сила забраната за улова му в средата на април. 

Заради затворените заведения и традиционно високата цена на деликатесната риба обаче тя не може да се реализира у нас. Килограм калкан на борсата се продава за минимум 20-25 лева, а по магазините по морето стига и 30 лв. Голяма част от улова купуват румънски търговци, които след това я продават на рибната борса в Кавала, както и в Турция. Там черноморският калкан е високо ценен, смята се за една от най-вкусните риби. Част от пресния калкан тръгва и към София. В специализирани магазини в столицата деликатесната риба се продава по 35 лева за килограм, показа проверка на „Телеграф“.

Сега се формира хайверът на краля на черноморските диви риби и той става дебел, сочен и е най-вкусен

След като хвърли хайвера си близо до бреговете, изтънява и губи от качествата си. Направо се превръща в кожа и копчета, разказа пред „Телеграф“ председателят на Рибарско сдружение в Балчик Росен Димов.

Мекото време дава надежди за добър улов от калкан и на варненските рибари. При около 7 градуса калканът започва да се ориентира към брега. Затова мераклиите търсят най-добрите места не само край Варна, а и в района северно от морската столица. На рибната борса във Варна цената на деликатесната риба е от 25-30 лева. За калкан се хвърля на осолена риба, както и за писия, която е по-реалистична опция в настоящия момент, споделят рибари.

Сезонът за улов на писията е от края на февруари до края на март.

При настоящите метеорологични условия рибата кълве яко

убеждават ни въдичари. Под Аспарухов мост се вадят екземпляри по над килограм. Слуката се появи и в канала към Варненското езеро. На пазара цената на писията е 12 лева за килограм. Запалени рибари съобщават за добра слука и в района на Златни пясъци, и на плажа Иракли край Бяла, където вадят вече и отделни екземпляри карагьоз, макар че за него все още е рано. Карагьозът се хваща обикновено след 15 март, но на мрежи, като гарантирано излиза в околностите на река Камчия. На чепаре кълве след средата на юни. Пазарната му цена в момента е 8-10 лева за килограм. Навсякъде за любителите рибари излизат попчета, които във Варненския край са по-известни с гагаузкото си име кая. Успешен е уловът им някъде от средата на март при температури на водата 8-10 градуса. Лови се успешно през цялата година (без зимата, когато се крие по дупките). Рибарите вярват, че най-подходящото време да започне риболовът на попчета, е когато цъфне люлякът. На рибната борса може да се купи за 4-5 лева. Идването на иларията и сафрида са знакови за рибарите, но трябва да се чака средата на април или май. Стигне ли морската вода температура 15 градуса, той пристига от Босфора. С това меко време обаче може да дойде по-рано, коментират старите морски вълци.

Размерът му намаля двойно за 20 години

До седмица ще влезе в сила забрана за улов на калкан, но на практика ловенето му продължава нелегално и след това, алармират рибари. Те обясниха, че под формата на тралене на дъното за рапани в тралите попадат и калкани. Така всъщност уловът е двоен. Това е и една от причините деликатесната риба в последните години да не може да достигне размерите, които е имала отпреди десетина години. Рибарите обясниха, че вкусният калкан е от 4 кг нагоре. В началото на XXI век средни лодки са хващали до 17 кг парчето, а преди две или три години са достигали едва седем кила. Траленето унищожава храната на калкана, от една страна. От друга, не дава възможност на новоизлюпените калканчета да достигнат тлъстите и големи размери.

Затворените заведения свалиха цената на рибата

Прясната риба в търговската мрежа поевтиня заради затворените заведения.

Прави впечатление, че цената на рибата от рибари и матрапази сега е една и съща, докато досега винаги матрапазите са били по средата в ценообразуването, между рибари и търговци. Причината е в ниската цена на рибата, коментират рибари. Заради затворените заведения в крайморската част търсене почти няма и затова цената на рибата падна. Ако времето се задържи топло, през април се очаква да се появят пасажите сафрид, до края на април ще има и карагьоз. В момента се предлага пресен сафрид на цена от 7.50 лева, но той е гръцки, категорични са рибарите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.