Родителите да каляват децата си, вместо да залагат на имуностимулантите. За целта е добре да ги извеждат по-често на разходка, а не да стоят цял ден вкъщи пред компютъра. Това препоръча д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ с лекар с над 30 години опит.

„Всичко трябва да е внимателно дозирано. Не можем да даваме имуностимуланти, без да сме обърнали внимание на хигиената и на режима на живот. Това е първото нещо, върху което надграждаме. Ако едно дете цял ден стои в стаята пред компютъра, не излиза навън, храни се предимно със солени въглехидратни храни, какъвто и имуностимулант да му дадем, то ще се разболява“, обясни д-р Николова. Според нея

масова грешка е


че през цялата година трябва да поддържаме една комфортна температура в домовете си благодарение на климатици и когато децата ни излязат навън в по-студено време, се разболяват, защото не са придобили имунитет.

„Закаляването се постига чрез контрастиране на температурите. А сега родителите не дават на децата си да влязат във водата дори когато са на море от страх, че ще се разболеят. Затова е препоръчително, след като си стоял известно време на слънце, да влезеш във водата и да се охладиш. Този контраст калява организма“, каза д-р Николова.

От първостепенно значение е и децата да минат през задължителния годишен профилактичен преглед, който е добре да се направи преди постъпването в ясла, детска градина или училище. По този начин личният лекар ще може да реагира, ако се установи някакво заболяване.

След това ще даде препоръка дали трябва да се постави противогрипна ваксина.

Много е важно родителите да обърнат внимание на режима на хранене, защото днешното поколение предпочита fast food. Затова в менюто трябва да присъстват повече плодове и зеленчуци, фрешове и да се избягват газираните напитки, които са въглехидратни. Противопоказно е подрастващите да консумират чипсове и снаксове.

„Друго погрешно схващане е, че дебелото дете е добре гледано и здраво дете. Много майки, когато дойдат при нас за консултация, са едва ли не горди, че детето им е наддало много. А за нас това е сигнал, защото наднорменото тегло в детска възраст е изключително голям проблем. Впоследствие може да има склонност към ранно развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет. В момента


диабетът е като епидемия


- заболяването е в резултат на наднорменото тегло при децата и възрастните“, обясни д-р Николова. Тя уточни, че като цяло се храним обилно, с много въглехидрати и водим застоял начин на живот и предаваме това и на децата си.

„Те стоят вкъщи пред таблетите, не се движат, дишат запрашения въздух в помещенията. Много малко са децата, които играят на воля“, коментира лекарят. Затова е добре родителите да отделят време за разходки в парка, за закалителни процедури.

„Само за септември имам две деца, при които по повод наднорменото тегло установихме смутен глюкозен толеранс. И ако не се вземат мерки при такива деца, те са в риск да развият диабет. Няма как при такива проблеми децата да нямат и лоша имунна защита. Не е въпросът само да им дадем имуностимулант. Границата е много тънка, защото за едно лекарство е важна дозата. Много често мои пациенти ми казват да им изпиша някакви витамини. Но витамините не са панацея. Не може да приемаш повече, отколкото е необходимо“, коментира д-р Николова.


Използвайте памучни материи

Памучните материи са препоръчителни при облеклото на децата. Материята е дишаща и не предизвиква алергии по детската кожа, която е деликатна. Няма нужда при по-ниски температури да навличате детето.

„Не може да обличате детето като космонавт. Известен факт е, че българина го е страх от две неща - да не настине и да не се мине. Няма как от това, че организмът се е охладил, детето да получи респираторна инфекция. Ако детето ви е свикнало на температурни разлики, няма да има проблем“, коментира д-р Николова.

Много е важно и детето да спортува. Нека обаче да е нещо, което му харесва, а да не му натрапваме мнението си.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Поставят безплатно силанти на деца до края на ноември

Безплатно ще бъдат поставяни силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст. Това ще става до края на месец ноември, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Родителите, които желаят да се възползват от процедурата, първо записват час при зъболекар. Изискването е зъболекарят да е включен в изпълнението на тази програма. Имената могат да бъдат намерени, по области и населени места, на уебсайта: www.oralnaprofilaktika.bg, както и да бъдат направени консултации на безплатен телефон: 0800 14 546.

Вкарват 35 заболявания в Е-регистри

35 заболявания ще бъдат вкарани в електронни регистри. В тях ще бъдат вписвани всички заболели от тях, подобряването или влошаването след лечение, както и смъртността. Това предвижда Пътната карта за изпълнение на Стратегия за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020.