0

П о подобие на кралската снаха Мегън Маркъл и калиничките в Асеновград украсиха тоалетите си на Еньовден с тиари. Техните детски диадеми бяха не с диаманти и рубини, а с изкуствени бели цветя и панделки. В допълнение всяка малка булка на слънцето бе със специална празнична прическа или плитки, сплетени старателно от майките им. Роклите на калиничките блестяха с елегантност и копринен разкош, украсени с дантели, бродерии и драперии.  

По подобие на кралската снаха Мегън Маркъл и калиничките в Асеновград украсиха тоалетите си на Еньовден с тиари. Техните детски диадеми бяха не с диаманти и рубини, а с изкуствени бели цветя и панделки. В допълнение всяка малка булка на слънцето бе със специална празнична прическа или плитки, сплетени старателно от майките им. Роклите на калиничките блестяха с елегантност и копринен разкош, украсени с дантели, бродерии и драперии.  

„Съседка подари роклята за дъщеря ми и не сме давали пари”, призна една от майките, чиято малка красавица за поредна година става калиничка в Асеновград. Според други майки обаче, ако детето няма рокля, а иска да участва в празника, то цената на тоалета е от 100 до 150 лева в зависимост от материалите и модела. 10-годишната Калина и по-малката й сестричка Вяра живеят в София, но за Еньовден и ритуала с калиничките са били специално доведени в Асеновград от майка им, която е родом от града.

Празникът в Асеновград започна още в съботния ден, когато малките момиченца оставиха нишаните си в мълчана вода в Етнографската къща. Рано сутринта в неделя празникът започна с наричания на оставените нишани и с празнична литургия в храма „Св. Николай Чудотворец”. И продължи с литийно шествие на калиничките до параклиса „Св. Богородица – Въведение” и до Градския парк в Асеновград. На широките алеи до паметника на цар Иван Асен Втори кметът на Асеновград връчи грамоти на всяка калиничка и ги поздрави за празника тях и семействата им.

В наши дни ритуалът в Асеновград е модернизиран, тъй като преди десетилетия калиничка можела да бъде само едно момиче от даден квартал. Тогава малки момиченца, обикновено около 3-годишни, облечени като булки, обикаляли квартала с приятелки и пеели: „Вижте нашата Калиница, колко е красива. Тя ще стане по-красива, нека ни е жива”. Традиционните за тогавашното време ветрила вече ги няма. Всяко момиченце в днешно време може да бъде калиничка, стига и то самото, а и майка му да пожелаят да участват. Днес акцентът е върху красивите рокли и прически, като някои от калиничките дори си водят кавалери. Булките на слънцето не можели да участват в ритуала повече от 3 години. Преди десетилетия обичаят се правел първо в гръцките махали на Асеновград, но днес вече е почитан празник от всички.