Преди Деня на Ботев: Да учим децата си на най-важния житейски урок - този по родолюбие

Калин Каменов, кмет на Враца:

Преди Деня на Ботев: Да учим децата си на най-важния житейски урок - този по родолюбие

  • Животът и делото на нашите предци са изключително ценни за обществото. Днес от нас не се изисква да даваме живота си за България

  • Честванията, посветени на Ботев и неговата чета, са една от емблемите на нашия град

- Г-н Каменов, в дните от края на май до 2 юни Враца става столица на патриотизма чрез провеждането на Ботеви дни. Така ли е сега, в тази „особена“ година, подчинена на пандемията от коронавирус?

- Повече от година не само в България, но и в целия свят хората живеят в условия на пандемия. Извървяхме дълъг път от началото на разпространението на коронавируса, ограничителните мерки и социалната изолация. Това изпитание ни направи много по-силни и сплотени. За мен и моя екип основен приоритет са животът и здравето на нашите съграждани. Не може да се каже, че за последната година категорично са преустановени всички събития и прояви в града, по-скоро са в ограничен формат и са подчинени на действащите противоепидемични мерки.

- Като председател на Ботевия организационен комитет наложи ли ви се да вземате болезнени решения?

- Честванията, посветени на Христо Ботев и неговата чета, са една от емблемите на нашия град. Няма врачанин, който да пренебрегне Ботевите дни и същевременно да не е особено чувствителен на тази тема. Заради действащите противоепидемични мерки и политическата обстановка организирането на националния туристически поход „Козлодуй - Околчица“ се превърна в истинско предизвикателство. Благодарение на добрата комуникация с кметовете на общините от региона взехме решение да организираме похода, макар и не в автентичния му вариант. Проведохме няколко работни срещи с кметовете на Козлодуй, Мизия, Бяла Слатина и Борован и се обединихме около организирането на регионален поход, в който могат да се включат и поклонници от различни градове на страната.

- Как стартираха честванията в годината, която отбелязваме 145 години от подвига на поета революционер?

- Ботеви дни 2021 бяха официално открити на 27 май на централния площад във Враца. Изпратихме врачанската група от ученици и Ботеви поклонници, която ще премине по стъпките на поета революционер. Запазихме традицията и близо 100-те походници от Враца получиха тържествено походното знаме, което в момента се предава между всяка община от Козлодуй до Враца. Друг символичен момент от откриването на честванията бе запалването на вечния огън - традиция, която във Враца никога не е била преустановявана.

- Как ще бъде оказана почит на знаковите за боевете на Ботевата чета места?

- Всяка една община, на чиято територия преминава Ботевият поход, е обезпечила провеждането на поклонение на паметните места, където е имало исторически битки. С моя екип и със съдействието на кметовете на населените места почистихме Ботевия път от село Баница до връх Околчица. Първото поклонение пред саможертвата на Христо Ботев и неговата чета е на историческия връх Милин камък. Второто паметно място, където стотици поклонници ще отдадат почит, е местността Йолковица, където на 1 юни ще се проведе поклонението. Кулминация в честванията е ритуалът по поднасяне на венци и цветя на връх Околчица.

- Ще се проведат ли традиционните рецитали и конкурси за изпълнение на Ботева поезия?

- Това е още една традиция, която не само не сме прекъснали, но и сме надградили. От 29 май започна 59-ият рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза, както и Международният рецитал на есперанто. Домакин на двата конкурса е Младежкият дом. Същевременно в регионалния исторически музей има експозиция за Христо Ботев, а деца и младежи от цялата страна се включват в Националния конкурс за рисунка „Пътят: Ботев“.

- Какво включва тази година културната програма на Ботевите дни?

- Освен традиционните събития в културната програма на честванията присъстват няколко концерта на танцовите състави на Враца, на Симфониета Враца и Духовия оркестър, както и на популярния фолклорен изпълнител Илия Луков. Всяка вечер от 27 май до 2 юни в парка зад паметника на Ботев се организира прожекция на водното огледало. Аудиовизуалният спектакъл включва видеа на природните и културно-историческите забележителности на Враца и региона. В рамките на честванията са организирани и още два похода: на 1 юни - детски поход с участието на възпитаниците на детски градини от Враца и велопоход от Козлодуй до Околчица. Част от Ботевите дни е и провеждането на футболния турнир „Ботева слава“, в който по традиция участват отбори от Северозападна България.

- На 1 юни е и Денят на Враца, в който градът под върха на Ботевата Голгота посреща и много гости от страната и чужбина. Как ще се отбележи празникът тази година?

- В Деня на Враца ще бъде проведено тържественото заседание на общинския съвет - Враца, в рамките на което ще бъдат раздадени двата големи приза - „Почетен гражданин на Враца“ и „Наградата на Враца“. Тази година постигнахме единомислие и в категориите ще бъдат отличени всички медици и колективи, които участваха в общата ни битка с пандемията от коронавирус. Отличени посмъртно са и основателите на футболния клуб на града „Ботев Враца“, който тази година навършва 100-тната си годишнина. Тъй като 1 юни е и Ден на детето, сме предвидили десетки събития, насочени към най-малките жители и гости на Враца. Мероприятията включват както традиционните празници „Децата на Враца рисуват, спортуват, празнуват“, арт ателиета, рисуване на лица, приказни герои, каране на картинг, така и прожекции на открито, забавни игри, огнено шоу на „Хижата“ и тематични концерти.

- На 1 юни вечерта централният площад „Христо Ботев“ ще се напълни ли с хора, както се случва всяка година?

- Провеждането на честването на 1 юни вечерта е другото тежко решение, което трябваше да вземем с моя екип. По традиция на централния площад се провежда тържествената митинг-заря проверка. Заради протокола на събитието 2/3 от площта на площада е ограничена за граждани, което ще създаде реална предпоставка за струпване на хора и потенциална заплаха от сериозно разпространение на коронавируса, взехме решение за оптимизация на събитието по начин, който не нарушава традициите, от една страна, и от друга - да позволи на врачани и гостите на града да отдадат своята почит към загиналите.

- Как ще протече честването на 1 юни вечерта?

- В Деня на Враца на централния площад ще се проведе тържествена вечер в памет на Христо Ботев, неговата чета и загиналите за свободата на България. Началото е в 21:00 часа, като на площада ще има концерт на тенори, изпълняващи патриотични песни. Същевременно ще има и рецитал на Ботева поезия. Кулминация в честването ще бъде тържествената заря, а за всички жители и гости на град е осигурена възможност да поднесат венци и цветя на паметника на поета революционер.

- Каква е организацията на общината за поклонението на връх Околчица на 2 юни?

- Събитието e от 11:30 часа, когато ще бъдат посрещнати участниците в похода и заедно ще изразим почитта и преклонението пред хората, дали живота си, за да бъдем свободни.

- Какво е вашето послание към гражданите на Враца в дните, посветени на Христо Ботев и неговия подвиг?

- Животът и делото на нашите предци са изключително ценен урок. Днес от нас не се изисква да даваме живота си за България. Тяхната саможертва ни учи, че независимо от трудностите и предизвикателствата никога не трябва да се отказваме от поставените си цели. От трудните моменти изход се намира лесно, когато сме единни. Вярвам, че с моите съграждани ще продължим делото на Христо Ботев, но това е възможно само когато сме обединени и водени от една цел - да развиваме нашия град и да покажем и преподаваме на децата ни най-важния житейски урок - този по родолюбие. Знам, че нещата се случват само когато ги искаш силно, работиш всеки ден за тях и го правиш с чисто сърце и чисти ръце.

ВИЗИТКА

- Калин Каменов е роден във Враца на 19 юли 1980 г.

- Възпитаник на Югозападния университет ”Неофит Рилски” в Благоевград, специалност право

- През 2013 г. завършва Българско училище за политика „Димитър Паница“ към Нов български университет

- В периода 2010-2012 г. е заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето

- От 2012 до 2013 г. е председател на Държавната агенция за закрила на детето

- Експерт по младежки политики в 42-рото народно събрание

- През 2014 година Калин Каменов заема поста заместник-министър на младежта и спорта в служебното правителство на Георги Близнашки, който запазва и в правителството на Бойко Борисов. От 10.11.2015 г. е кмет на община Враца

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.