Калин Христов ще бъде представителят на БНБ в Единния съвет за преструктуриране

Калин Христов ще бъде представителят на БНБ в Единния съвет за преструктуриране

Подуправителят и ръководещ управление "Емисионно" в Българска народна банка (БНБ) Калин Христов ще стане част от Единния съвет за преструктуриране (ЕСП). Той ще бъде представител на централната банка в Пленарната сесия и Разширената изпълнителна сесия на ЕСП, съобщи ведомството днес.

В сесиите Христов ще има еднакви права и задължения като всички останали членове, включително право на глас. Присъединяването ще стане на 1 октомври 2020 г., когато България ще стане част от ЕСП, а заедно с това и от Единния надзорен механизъм. Така в началото на октомври ще започне тясното сътрудничество между БНБ и Европейската централна банка.

Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) ще поеме функцията на орган за преструктуриране на значимите кредитни институции и трансграничните групи по смисъла на Регламент (ЕС) № 806/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 15 юли 2014 г. за установяването на еднообразни правила и еднообразна процедура за преструктурирането на кредитни институции и някои инвестиционни посредници в рамките на Единния механизъм за преструктуриране и Единния фонд за преструктуриране и за изменение на Регламент (ЕС) № 1093/2010. ЕСП ще наблюдава също така процеса по планиране на преструктурирането на по-малките банки, така наречените по-малко значими институции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.