Какъв доход от наеми носят скъпите имоти в големите градове?
2

Какъв доход от наеми носят скъпите имоти в големите градове?

Когато търсят убежище за парите си българите често се сещат, че домът е крепост. При сегашните лихвите на депозитите и инфлацията максимата е вярна, особено за инвеститорите, които могат да инвестират в скъпи жилища у нас.

Пловдив и Варна изпревариха София по доходност на наеми в централните части на градовете и скъпите квартали. Най-изгодно продължава да бъде влагането в по-малки апартаменти, а топ инвеститорите успяват да преборят инфлацията и ниската доходност в депозитите с инвестиции в имоти, показва справка в офертите в един от водещите сайтове за недвижимости в страната.

Наемите, остават като единствения сигурен доход за инвеститорите в имоти, коментираха финансови експерти пред „Монитор“. Най-малкото към момента предполагат бъдеща възвращаемост на вложението, което инвеститорите могат да сметнат, че ще получат под формата на доход, за разлика от потенциалната капиталова печалба, която е несигурна и зависи от това дали и с колко ще поскъпнат имотите.

Изчисленията ни са на база на гeнepиpaнитe дoxoди. Toзи мeтoд ce фoĸycиpa въpxy пoтeнциaлния дoxoд, ĸoйтo щe нocи имoтa. Πoдxoдящ e зa имoти, ĸoитo щe ce oтдaвaт пoд нaeм. Toй ce бaзиpa въpxy гoдишнaтa нopмa нa дoxoднocттa oт инвecтициятa. Haпpимep, aĸo eдин имoт cтpyвa 120 000 лeвa дa ce ĸyпи, a oчaĸвaния дoxoд oт oтдaвaнeтo мy пoд нaeм e 1 000 лeвa нa мeceц, тo гoдишнaтa дoxoднocт oт инвecтициятa щe e 10%. Инвecтитopитe ca нaяcнo c пoнятия ĸaтo нacтoящaтa cтoйнocт нa пapитe и фaĸтa, чe пpиxoдитe oт нaeми пoлyчeни в бъдeщe щe ca c дpyгa cтoйнocт, ĸaтo въpxy тяx щe oĸaзвa въздeйcтвиe и инфлaциятa.

В морската столица ситуацията е доста по-различна, в сравнение с другите три водещи града. Най-висока доходност получават инвеститорите във Варна в едностайни апартаменти, в размер на 6,8%. Иначе двустайните са на второ място по доходност - с такава в размер на 4,7% и едва тогава идват тристайните имоти с доходност от наеми в размер на 3,97%.

Градът под тепетатата е един от най-динамичните пазари на имоти през последната една година. Въз основа на офертните цени най-малките имоти, се отличават и с най-висока доходност – едностайните с 5,48%, а двустайните с 5,82 на сто.

С увеличаване на размера на имотите, намалява и доходността от наеми, като тя достига 4,47% при тристайните. Както се вижда, въз основа на търсените наеми, всички типове имоти се отличават с доходност от над 4,5% на годишна база в столицата.

В Бургас инвестициите в скъпи имоти държат най-ниска доходност, като отново най-малките имоти имат най-висока доходност, като единствено едностайните минават възвращаемост на годишна база над 5 на сто.

Лихвите по депозити у нас са рекордно ниски, като не са особено добри и перспективите за повишението им, в среда на рекорден левов ресурс, набран от банките. В среда на инфлация, която почти достига 3% на годишна база, пред депозантите не остава почти нищо друго, освен да започнат да търсят по-добра доходност за спестяванията си. Защото най-добрите лихви, които откриваме по депозитите са при нива от около 0.8% на годишна база или над 3 пъти по-малко от нивото на инфлацията. Тоест, всички, които държат спестяванията си на депозит, на практика губят от покупателната способност на средствата си. И една напълно логична инвестиция за хората със спестявания - са имотите. Именно този начин на мислене и това преливане на средства от депозити към имоти, бе в основата на поскъпването на последните с над 30% през последните две години.

Добрата новина за инвеститорите е, че на база на офертните цени на имотите и наемите, доходност от близо 6% не е мит, макар и налице при малко от разглежданите случаи.

* Всички посочени цени са в евро.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.