0

С истемните заболявания, като диабет  влияят на парадонтита. Това заяви пред NOVANEWS доц. Елена Фиркова, която е преподавател в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина – към МУ-Пловдив.

Системните заболявания, като диабет  влияят на парадонтита. Това заяви пред NOVANEWS доц. Елена Фиркова, която е преподавател в катедра „Пародонтология и заболявания на оралната лигавица“ във Факултета по дентална медицина – към МУ-Пловдив.

"Фактори, които влияят, не са само миенето на зъби и почистването на зъбния камък. Системни заболявания също оказват влияние – диабетът има пряка връзка с пародонтита. Диабетиците много по-лесно и по-бързо развиват пародонтит, имат и по-сериозни поражения", обясни специалистът.

Според нея кървенето на венците е най-ранния и кардинален симптом. Ежедневно, а не еднократно. "Когато зъбите се раздалечават, изтеглят се назад, вижда се цветът на венците – големи и зачервени, усеща се нестабилност при хранене, лош дъх, вече е напреднал процес", заяви доц. Фиркова. Тя обясни, че има два вида пародонтоза - възпаление във видимата част на венеца, когато засегне и подлежащите структури, болестта прогресира и се определя като пародонтит. По думите й пародонтозните заболявания са инфекциозни и се причиняват от непочистена зъбна плака. Бактериите стартират процеса, но разграждането на тъканите се развива от самия организъм.

Съветите на специалиста сочат, че минимум 2 минути трябва да се мият зъбите. А държането на четката хоризонтално и плъзгането й напред-назад е най-неефективно. На ръба на венеца и шийката е най-важно да се почистват. Тя подчерта, че почистването с четка и паста не е достатъчно, трябва и с конец.