МВнР: Какво трябва да знаем след като Великобритания напусне ЕС
2

МВнР: Какво трябва да знаем след като Великобритания напусне ЕС

Ема Хопкинс: До 90 дни без виза след Брекзит на Острова

На 31 януари 2020 г. в 23 ч. или 01 ч. на 1 февруари, българско време Великобритания напуска Европейския съюз – решение, за което България съжалява, но уважава. Въпреки това връзките на страните-членки от ЕС, включително на България, с Великобритания няма да бъдат нарушени, съобщават от пресцентъра на МВнР.

На 1 февруари 2020 г. започва т.нар. Преходен период, по време на който трябва да бъдат договорени съдържанието и параметрите на бъдещите отношения с Лондон. Той трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между ЕС и Великобритания.

Правилата за пътуване остават непроменени в рамките на Преходния период. Гражданите на ЕС ще могат да влизат във Великобритания с лична карта или със задграничен паспорт. От Външно съветват да се снабдим с международен паспорт с биометрични данни, ако планираме пътуване до Обединеното кралство след 1 януари 2021 г., тъй като тогава правилата може да бъдат променени.

Срокът за подаване на документи за Статут на уседналост във Великобритания е до 30 юни 2021 г. Според последната официална статистика на МВР на Великобритания общият брой на подадените заявления от български граждани за получаване на Статут на уседналост/Временен статут на уседналост е 139 000. България е на първо място по брой кандидатствали по схемата спрямо размера на българската общност в Обединеното кралство. България зае тези предни позиции още в самото начало на процеса, благодарение на интензивна разяснителна кампания, осъществена от МВнР и посолството ни в Лондон от края на 2018 г. и през цялата 2019 г. Мисията ни проведе срещи в над 30 града в Обединеното кралство, като поддържаше непрекъснат контакт с гражданите и им оказваше съдействие.

До края на Преходния период няма да има промени в правата на българските граждани във Великобритания, както и на британските граждани у нас. Условията и правилата за работа, търговия, бизнес, обучение, туризъм и др. до неговия край остават непроменени.

Европейските здравни карти също ще продължат да бъдат валидни до края на Преходния период. Действащата в момента роуминг схема, позната като „Roam like at home”, може да продължи да бъде прилагана само, ако има сключени споразумения между българските и британските мобилни оператори. В рамките на Преходния период правилата за банкиране ще останат същите, както досега. По въпроса за таксите съветваме сънародниците ни да се обърнат към банката, с която работят, тъй като условията за теглене могат да се различават в зависимост от сключения договор.

Ема Хопкинс: До 90 дни без виза след Брекзит на Острова

„Ако искате да посетите Великобритания за срок до 90 дни ще можете да направите това без виза.“. Това потвърди часове преди Брекзит британският посланик у нас Ема Хопкинс, визирайки условията за престой на Острова, които бяха обект на преговори между Лондон и Брюксел през миналата година.

„Искаме да напуснем ЕС достойно. Нито ще празнуваме, нито ще оплакваме, а гледаме с позитивен поглед напред в бъдещето“, каза тя в ефира на bTV. Тя припомни, че 140 000 български граждани са подали молба за статут на уседналост във Великобритания.

„От 1 януари 2021 г. ще въведем нова схема за емиграция. Това са правилата, които ще се отнасят за онези, които искат по-дългосрочно да работят или учат в Обединеното кралство. Възможно е тази схема да обхване и сезонната работа“, уточни Хопкинс. До края на тази година българите имали възможността да се заселят в Обединеното кралство и да останат там дългосрочно. Около 6000 български студенти учели на Острова, а в същото време 2000 британци следвали в България, най вече медицина и било важно те да продължат образованието си. До края на 2020 г. всеки можел да започне обучение във Великобритания при същите условия такси и достъп до студентски заеми. В следващите месеца щяло да стане ясно какъв ще е режимът за периода след 2020 г.

„Възможно е да има промяна. Британските университет обаче биха искали да се запази преференциалният достъп за европейски граждани, така че това ще бъде обект на преговори. Ако има промяна ще я съобщим достатъчно рано, защото искаме всички тези талантливи млади хора да продължат да идват за обучение в Обединеното кралство“, обясни посланикът на Великобритания у нас и в допълнение констатира, че българските студенти са сред най-талантливите в страната й. От думите й стана ясно също така, че тази седмица се поставя началото на нова кампания във връзка с търговията на Острова с 13 страни извън ЕС. „Много сме развълнувани от възможността да укрепим контактите си с някои страни, с които имаме исторически силни връзки. Ще сме активни в международен план. Ще укрепим и своята дипломатическа служба“, подчерта Хопкинс.

И добави: „Няма да седим около една маса с ЕС, но това не значи, че няма да си говорим. Това ни дава възможност да работим по по-различен начин. В голяма степен всичко, което правим, ще остане непроменено, защото споделяме едни и същи ценности.“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.