Епидемията от COVID-19 връхлетя с такава мощ европейските системи за здравеопазване, че я сравняват с висока вълна, която трябва да бъде "подрязана" максимално, за да се намалят разрушенията.

Какво ще видим обаче, щом отмине това "цунами", както го описват италиански медици - отлив навсякъде и връщане към нормалното или напротив, редовни повторения с пагубни последици за болниците?
Генералният директор на службата за обществено здраве "Санте пюблик Франс" Женевиев Шен признава, че "е още рано да твърдим каквото и да било за динамиката на епидемията".
Както сочи опитът на първите засегнати страни - Китай и Южна Корея, "динамиката се развива два до три месеца и след достигането на пика виждаме инверсия, в резултат на много строги мерки - между първия и втория месец", обясни тя пред радио "Франс енфо".
Съответно спад на епидемията ще се очертае във Франция през май.

Предупредителна вълна

В Китай вълната изглежда е отминала - от няколко дни страната вече не съобщава за нови местни случаи на COVID-19.
Дали това не е затишие пред нова буря, пита се експертът по обществено здравеопазване и епидемиология Антоан Флао.
"Да не би в Китай да е дошла само предупредителна вълна, а голямата вълна тепърва да предстои?", пише той в британското медицинско списание "Лансет".
За да оценим риска, произтичащ от комплексния характер на епидемичното развитие, нека се върнем към периода след Първата световна война: т. нар. испански грип идва на три вълни и се стига до масов мор, по-страшен и от скорошните битки - загиват към 50 милиона души. После болестта изчезва.
Защо стихва "Големият грип"? Въпросът измъчва математици като шотландците Уилям Огилви Кърмак и Андерсън Грей Маккендрик, които разработват модели, обясняващи това развитие.
Те откриват, че една епидемия не свършва "с изчерпването на бойците", щом причинителят накрая изчезне заедно с болните, които е убил, а поради формирането на "стаден имунитет", обяснява Флао, който оглавява Института за глобалното здраве в швейцарския Женевски университет.
"Стадният имунитет представлява дела на хората с имунитет срещу вируса (добит след заразяване или чрез ваксина, ако такава съществува), който трябва да се постигне за избягване на всякакъв риск епидемията да избухне отново", посочва той пред АФП.


Този процент зависи от лекотата, с която вирусът се предава


от заразени на здрави - схематично погледнато, колкото е по-заразна болестта, толкова по-голям дял хора с изграден имунитет трябва да има за спиране на епидемията.
Флао е изчислил, че в случая с COVID-19 "би трябвало между 50 и 66 на сто от хората да се заразят и после да добият имунитет, за да бъде потушена пандемията".
С течение на времето обаче нивото на инфекциозност, означавано с R, се променя според предприетите санитарни мерки (карантина, ограничителни мерки, изолации), евентуално и според климатичните условия.
Ако R спадне под 1, т.е. когато един болен заразява средно по-малко от един здрав, "тогава епидемията спира", изтъква Флао.


Сезонни завръщания

Тя обаче "не спира задължително, по-специално, ако делът на хората с имунитет не е достигнал тези 50 до 66 на сто. Може просто да направи пауза. Както става сега в Китай и Корея", уверява той.
Санитарните и метеорологичните пречки за разпространение на заразата "са временни и щом отминат, епидемията стартира отново, докато се изгради стаден имунитет според обстановката, понякога за месеци или години", казва френският специалист.
Началникът на клиниката за инфекциозни болести в парижката болница "Питие-Салпетриер" професор Франсоа Брикер също смята, че може да има "завръщания".
COVID-19 може да се появи отново, евентуално със сезонно завръщане на болестта, посочва той пред АФП.
Австралийският експерт по заразни болести Шарън Люин също се пита дали COVID-19 може да се завърне, след като се оттегли сегашната вълна.
"Не знаем дали ще дойде пак", признава тя и отбелязва, че ТОРС (тежкият остър респираторен синдром), също причиняван от коронавирус, взе 774 жертви през 2002-2003 г., а после изчезна напълно благодарение на строгите мерки за спазване на "социална дистанция".
Разработването и осигуряването на ваксина срещу COVID-19 за цялата планета до година - година и половина, обещано от гигантите на фармацевтичната индустрия, естествено би довело до радикална промяна в обстановката.

По темата: цуними COVID-19 следва
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Как българската и американската прокуратура се оказаха с идентични мерки в борбата с COVID-19

В контекста на световната социална и икономическа криза, до които с бързи темпове води все по-агресивно разпространяващата се пандемия от COVID-19, правоохранителните органи на всяка отделна държава трябва да бъдат стожер за запазването на правата на гражданите и на общественото спокойствие. Това написа "Правен свят" в коментар за ролята на прокуратурата по време на пандемия http://m.legalworld.bg/86034.kak-bylgarskata-i-amerikanskata-prokuratura-se-okazaha-s-identichni-merki-v-borbata-s-covid-19.html?fbclid=IwAR2g-cLWurdDraIuUvGJTBnzkqWBFqmj2RX8Xkz_EwcYmRqeZy4Gm9Cenzo.

С бившите соцстрани се справяме добре заради масовата ваксинация в миналото

На Запад жертвите от COVID-19 са 25 пъти повече

С бившите соцстрани се справяме добре заради масовата ваксинация в миналото

С 1 починал от К-вируса на 1 милион население България е сред световните лидери по ниска смъртност от К-вируса. Броят на умрелите на глава от населението е абсолютен показател, а и говорим за държавите с развита медицина, където се знае кой от какво умира. Този показател не зависи от това, колко са заразените и как ги изследваме.

Митрополит Антоний: Христос не може да е източник на зараза, той цели душата и тялото

След срещата с представители на правителството и председателя на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски, Светият синод изрази своята благодарност и благослови действията на държавата и институциите, които са насочени към запазване на здравето и живота на хората.