Какво могат да разберат хакерите от телефонния ни номер

Какво могат да разберат хакерите от телефонния ни номер

Телефонният номер дава на измамниците повече лична информация за вас, отколкото си мислите. 

Те могат да разберат пълното ви име и паспортните данни и вече от тях да разберат дали притежавате недвижим имот или автомобил и следователно да оценят нивото на вашето благосъстояние. Тяхната задача е опростена от факта, че повечето бази данни на гражданите все още са публично достояние, каза Арсений Щелцин, генерален директор на „Digital Platforms ANO“ пред агенция Прайм, предаде БГНЕС.

Има много заплахи за личните данни. „Тези заплахи непрекъснато нарастват поради увеличаването на броя на служителите, участващи в обработката на данни, технологиите за обработка на данни и геометричния растеж в сложността на мониторинга на сигурността на данните“, отбелязва експертът. "Има известни случаи, когато по телефонния номер е възможно да се определят пълното име и паспортните данни на собственика, посочени при регистрация на SIM карта", каза експертът.
Тези, които знаят паспортните данни на човек, имат достъп до повече информация, отколкото може да се помисли. С тяхна помощ те откриват информация за собствеността - апартаменти, автомобили, парцели. Могат да разберат кога и как човек е участвал в съдебен спор, дали е бил издирван, има ли дългове, заеми и глоби и за каква сума. Електронен паспорт или двуфакторна ауторизация за важни услуги ще ви помогне да се предпазите напълно от това.
„Тъй като засега няма електронни паспорти, бих препоръчал смяна на паспорта на всеки 3-4 години“, посъветва Щелцин. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.