Какво горят тецовете на Ковачки?

Какво горят тецовете на Ковачки?

Комин, над него облаци и дим. И почти цял Перник на протест заради задушливата смрад, която мори града.

След като яко се размириса, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на екоминистерството да бъде извършена незабавна проверка за изгаряне на битови отпадъци от топлофикационни дружества. Поводът – сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната. Дружествата са "Топлофикация – Перник", ТЕЦ "Бобов дол", "Топлофикация – Сливен" и ТЕЦ "Брикел". Всичките се свърват с името на скандалния бизнесмен Христо Ковачки, около чийто бизнес отдавна мирише на гнило.

Още нещо - парадоксално е, че от ТЕЦ "Република" в инвестиционно предложение твърдят, че горенето на биомаса, шисти и RDF-отпадък заедно с въглища в ТЕЦ-а ще подобри качеството на въздуха в Перник. Едно е ясно отсега - въпросният ТЕЦ няма разрешение за изгаряне на отпадъци.

Преди да се разсмърди в Перник имаше недоволство на граждани на Гълъбово и на Димитровград, че и там ги обгазяват с горенето на неизвестни отпадъци в „Брикел“ и ТЕЦ „Марица изток 3“. Крушката си има и опашка, защото преди дни в екосайт се появи информацията, че Общинският съвет в Гълъбово е одобрил споразумение с ТЕЦ „Брикел“ за изгаряне на отпадъци без оценка за въздействието върху околната среда още през юни тази година. С една важна уговорка - договорът се прекратява, ако „Брикел“ не вземе комплексно разрешително за изгаряне на 500 хил. тона отпадъци до началото на декември.

Публична тайна, че Гълъбово твърдо е на първо място в листата на градовете с най-замърсен въздух в България. Точно заради високата му запрашеност заради ТЕЦ „Брикел“. Но явно нечии бизнесинтереси са по-важни от здравето на хората от града.

Добре е все пак, че главният прокурор реагира незабавно и разпореди проверката. Сега не ни остава нищо друго, освен да дочакаме резултатите от въпросната проверка. А нейната цел е кристално ясна - дали дружествата имат разрешителни за съхранение и горене на боклуци. И което е по-важното в случая - дали видът и количеството на съхраняваните за горене отпадъци съответстват на притежаваната документация от дружествата.

Срокът за проверката е един месец , но ако времето не стигне ще бъде удължен на три. Той е повече от достатъчен да се разбере с какво гориво работят централите, свързвани с името на Христо Ковачки. Остава само компетентните служби да се поразмърдат и да се вземат проби на място. Тогава ще стане ясно и дали има опасност за здравето на хората.

Ако се докаже, че въпросните централи изгарят нерегламентирано боклуци в индустриални количества, върху ръководствата и собственика им трябва да се стовари законът с цялата си тежест. Защото здравето и животът на хиляди невинни са далеч по-важни от бизнеса и печалбата на когото и да било.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.