Какво е споразумението за Брекзит - четири основни точки

Какво е споразумението за Брекзит - четири основни точки

Лондон и Брюксел никога не са изглеждали толкова близо до приключването на преговорите за Брекзит, но и двете страни продължават да се опасяват от провал на финалната права преди напрегнатата среща на върха на Европейския съюз, която ще започне в сряда вечерта в Брюксел.

Дотогава преговорите ще продължат "ден и нощ", за да бъдат премахнати последните пречки. И най-вече за да бъде решен взривоопасният въпрос с ирландската граница, според европейски дипломат.

Ето някои ключови въпроси за разбирането на това какъв е залогът в тази решителна фаза на преговорите, по-малко от шест месеца преди 29 март 2019 г., когато се очаква Великобритания да напусне Европейския съюз.

Какъв тип споразумение?

По-голямата част от преговорите се фокусират върху организирането на "подреден" разделяне, съпътствано от прекъсването на връзки, създавани в продължение на повече от 40 години след влизането на Великобритания в ЕС.

Тези въпроси трябва да бъдат уредени в безпрецедентен за ЕС договор за излизане от блока, който се налага да бъде сключен възможно най-бързо предвид това, че европейският и британският парламент разполагат с време до края на март, за да го ратифицират.

Двете страни преговарят и за друг документ, който ще е доста по-кратък, но също толкова важен.

Според европейски служител става дума за "политическа декларация, дълга няколко страници", която ще очертае контурите на бъдещите отношения (най-вече в сферата на търговията) между ЕС и Великобритания. Тези отношения ще бъдат договаряни впоследствие чак след Брекзит.

Докъде са стигнали преговорите?

"По голяма част от споразумението за напускане (80-85 процента) вече е постигнато съгласие", заяви в сряда главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Двете страни наистина вече се споразумяха за правата на гражданите на Великобритания и ЕС от двете страни на Ламанша. Те определиха и основната "финансова рамка" на раздялата, съгласно която Лондон ще плати на ЕС няколко десетки милиарда евро.

Постигната бе и договорка и за прехода до края на 2020 г.: през този период Великобритания ще продължи да прилага правилата на ЕС и да плаща вноската си в бюджета му, но няма вече да участва при взимането на решения.

Все още обаче няма съгласие по важви въпроси, като например каква би била ролята на Съда на Европейския съюз в случай на спор при тълкуването на договора за излизане от ЕС и най-вече как ще бъде решен въпросът с ирландската граница.

Какъв е проблемът с Ирландия?

Двете страни са съгласни за необходимостта от избягване на връщането на физическата граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, с цел съхраняване на Белфасткото споразумение, което сложи край на три десетилетия на насилие.

Двайсет и седемте страни членки на ЕС искат Северна Ирландия да остане в митническия съюз, в случай че до края на 2020 г. не бъде намерено по-добро решение. Лондон обаче се противопоставя на създаването на "предпазна мрежа" ("backstop"), защото тя би създала граница между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания.

Тереза Мей смята, че създаването в бъдеще на зона за свободна търговия на стоки между Великобритания и ЕС ще реши проблема.

Според Европейския съюз този въпрос обаче е част от "бъдещите отношения", които ще бъдат договаряни по-късно. Въпреки че 27-те страни членки на ЕС не отхвърлят идеята за зона без мита и количествени ограничения, те възприемат проектите на Мей като недопустим опит за получаване на цялостен достъп до общия пазар и европейското митническо пространство.

Какво е решението?

Преговарящите от страна на ЕС се опитват да не драматизират "предпазната мрежа" и да разсеят притесненията на британското правителство и на малката Демократична юнионистка партия от Северна Ирландия, която осигурява мнозинството му в парламента.

По тази причина Мишел Барние увери, че основната част от проверките между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания може да бъдат правени "на борда на фериботите и контейнеровозите, а също така и в централите на компаниите".

Британският печат твърди, че се обсъжда и идеята за удължаване на преходния период след Брекзит до декември 2020 г.

Така ще има повече време за договаряне на бъдещите отношения между ЕС и Лондон, което прави създаването на "предпазна мрежа" по-малко вероятно, но с риск да бъде провокирано недоволството на привържениците на бързия Брекзит.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.