Какво е най-важно за европейците

Какво е най-важно за европейците

Темите за климатичните промени и европейската демокрация предизвикват най-силен интерес у европейските граждани, участвали в многоезичната цифрова платформа https://futureu.europa.eu/, част от Конференцията за бъдещето на Европа, предаде БТА.

Най-слаб интерес европейците проявяват към темите Здравеопазване и Миграция. Междинен доклад с резултати от платформата бяха представени в Европейския парламент в Страсбург по време на последното заседание на първия Граждански съвет по Конференцията за бъдещето на Европа.

Платформата работи от 19 април и от тогава до 7 септември има 22 498 попълвания. Предложени са 7115 идеи и са направени 13 304 коментара. Организирани са 2079 събития, които покриват 10-те основни теми - Климатичните промени и околна среда; Здравеопазване; По-силна икономика, социална справедливост и заетост; Европа в света; Ценности, права, върховенство на закона и сигурност; Дигитална трансформация; Европейска демокрация; Образование, култура, младежка политика и спорт; Миграция.

Платформата е била попълнена от 165 българи. Най-много участия има от Германия - 4451 и Франция - 2482, а най-малко от Кипър - 33 и Естония - 20.

Най-активните европейски граждани са на възраст между 55 и 69 години. Приблизително 60% от участниците са мъже, а 15% жени. Близо 50% от участниците са с висше образование.

Многоезичната цифрова платформа https://futureu.europa.eu/ е отворена за идеи, предложения и коментари на граждани. Всеки европеец може да направи своите препоръки.

Днес завършва последното заседание на първия граждански панел от Конференцията за бъдещето на Европа, в който взеха участие близо 200 европейци, от които шестима българи. Вторите сесии на Гражданските съвети ще бъдат организирани онлайн през ноември, а третите - през декември и януари в различни градове от ЕС - Варшава, Дъблин, Флоренция и Маастрихт. Идеите и предложенията ще бъдат обобщени и включени в окончателния доклад на конференцията, който ще бъде представен през пролетта на 2022 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.