През тази година, се появиха телефоните без рамки на дисплея и прорез отгоре, от Samsung Galaxy S9 до iPhone XS. Тъй като 2018 е към своя край, има какво да се очаква през 2019. Големите компании, отново ще пуснат нови и подобрени телефони, като това са някои от иновациите.

5G

Все още има части от света, където се опитват да достигнат 4G или LTE скорост, но независимо от това, вече идва 5G. Въпреки че, мрежовата инфраструктура за 5G все още е в най-ранен етап на развитие, производителите на телефони вероятно ще използват това, за да продават водещите си модели, за 2019 г.

Дори и през идващата година, да не бъде възможно да получат 5G сигнал, клиентите ще виждат това на кутията на следващия си смартфон и ще бъдат спокойни, че имат устройство, което ще работи следващите години, така че производителите ще се радват да правят своите продукти 5G.

Всъщност повечето от големите компании вече потвърдиха, че ще въведат 5G технология през 2019, като OnePlus, Samsung, Sony, Huawei и други, ще пуснат в продажба 5G телефони през следващите 12 месеца. Apple и Google не съобщават нищо, но може и те да се присъединят.

Но какво точно ще предостави 5G, когато телефоните и инфраструктурата работят? По-бърза скорост при качване и изтегляне на данни, разбира се, в някои случай дори стотици пъти по-бързо, както и по-добро качество на мрежата, така че няма да се губи сигнала на места с много хора, като стадион или станция на метрото.

Сгъваеми телефони

Те ще бъдат доста обемисти, а и скъпи, но сгъваемите телефони определено ще се появят през 2019 г. Samsung вече показа прототип на сгъваем телефон, за който може да се предполага, че ще бъде един от първите с този вид технология, през следващите 12 месеца.

Samsung няма да бъде единствен, като от Huawei казаха, по време на представянето на Мате 20, че компанията също работи върху сгъваем телефон, който ще бъде разкрит през 2019 г. И докато LG не съобщава нищо официално, скорошен патент на компанията предполага, че работи върху същата иновация.

Възможно е, първите сгъваеми телефони да бъдат представени още на CES 2019 през януари, но се очаква да са твърде скъпи. Основното предимство на технологията е очевидно, по-голям екран, с размерите на таблет, когато устройството е отворено, но с по-малък размер и форма на телефон, когато е сгънато.

Не става въпрос за две дисплея, с панта в средата, като ZTE Axon M, а за дисплеи, които наистина се огъват, като при Royole FlexPai. Android добави поддръжка за екрани, които променят размера си, подготвяйки се за новите устройства, но може би ще мине известно време, преди Apple да се включи.

Промяна в дизайна

Прореза, отгоре на дисплея не беше нещо, за което производителите на телефони мислеха преди да се появи iPhone X през 2017 г., но сега този дизайн може да бъде забелязан навсякъде.

Дори и Samsung, който се придържаше към  него, демонстрира някои идеи за премахване на прореза, по които работи и може да се появят в телефоните през 2019 г.

Разбира се, прорезът е необходим, тъй като производителите на телефони почти премахнаха рамките на дисплеите. Сензора за пръстови отпечатъци може да бъде преместени в задната част на телефона или да бъде заменен от Face ID в случая на Apple, но заради предната камера е необходим прорез.

Телефони като OnePlus 6T са намалили прореза до минимум и ако може да се вярва, Huawei скоро ще представи телефон с прорез, напълно заобиколен от екран. Очаква се, през идната година производителите на мобилни телефони да експериментират с вида и позицията на прореза.

Навярно, 2019 година ще е последна за прореза. Производителите вече вграждат сензора за пръстови отпечатъци под дисплея и е въпрос на време, преди предната камера да бъде скрита, по същия начин, което ще направи прореза ненужен.

Още камери

Все по-малкото характеристики на смартфоните, които могат да се подобрят сериозно, изглежда са накарали производителите да се заемат с лещите на камерата, където все още може да се направят големи подобрения. Първо се появи камерата с двоен обектив, а след това камерата с три обектива, последва и камера с четири обектива, а през 2019 г. може да стигнат, дори още по-далеч.

Това са само слухове и предположения, а не потвърдени факти, но трябва да се има предвид, че LG е патентовал камера с 16 лещи, което показва, че основните компании ще продължат да добавят лещи отзад на телефоните си, докато има място.

Тези лещи компенсират липсата на физическа дълбочина при технологията за смартфон камери, добавяйки функции като оптично увеличение, изглаждане на фона, премахване на треперене и по-добро възпроизвеждане на HDR, като комбинират данни от няколко лещи, а не само от една. Основно Google, предпочита да използва усъвършенстван софтуер за обработка на изображения за своите Pixel телефони.

Камерата с няколко лещи, която се предполага, че ще дойде с бъдещия водещ модел на LG, вероятно ще прави серия от снимки от малко по-различни ъгли, създавайки различни, впечатляващи 3D ефекти и движение. Камерите на телефоните през 2019, е възможно да бъдат значително по-добри от тези на моделите за 2018 г.


Изкуствен интелект

Изкуствения интелект (AI ) не е новост при телефоните от 2018 г., защото вече е от голямо значение за смартфоните. Тъй като 2019 г. наближава, очаква се значението на AI да става по-голямо и по-голямо, като водещите модели телефони, ще могат да вършат повече от всякога, без помощ от потребителя.

Повечето процесори на телефонни от висок клас, вече имат отделни компоненти за обработка на данни от изкуствен интелект. Това означава, че могат да се справят със задачи, които са специално пригодени за машинно обучение, например да разпознават куче и котка на снимка или да познават гласа на потребителя от всички други.

Това означава, че телефонът не трябва да качва този вид задачи за разпознаване на облака, което предоставя по-бързи резултати и устройството реагира незабавно. Например, добавената реалност през камерата на телефона или режимите за снимане, които бързо идентифицират типа снимка, която потребителя се опитва да направи.

Разбира се, ще има много подобрения и на софтуера, като Google Assistant , Siri, Bixby и другите ще стават по-интелигентни. Няма да е изненада, ако някои от най-вълнуващите иновации при смартфоните през 2019 г. са в софтуера, а не в хардуера.

По темата: smartphones 2019
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сигурност на родителите и полезни функции за децата от Novus Core

Детски умен часовник и телефон в едно устройство

Сигурност на родителите и полезни функции за децата от Novus Core

Умните часовници и смартфоните за деца не са новост, като от скоро, дори FitBit предлага детски умен часовник, но китайската компания Abardeen има малко по различен подход. Най-новото предложение на компанията, което от тази седмица набира средства в Kickstarter, използва модулен дизайн, комбинирайки телефон и умен часовник за деца.

Робота плува в човешкото тяло

Миниатюрен самолет за доставка на лекарства

Робота плува в човешкото тяло

С развитието на технологиите, нараства броя на разработваните миниатюрни роботи, способни да извършват целеви доставки на лекарства в човешкото тяло. Едно от най-новите роботизитани устройства използва наподобяваща кит опашка и криле, които се сгъват нагоре или надолу, когато е необходимо.

ProPilot 2.0 на Nissan освобождава ръцете на водачите

Повече автономия за автомобилите

ProPilot 2.0 на Nissan освобождава ръцете на водачите

Nissan съобщи, че въвежда следващата версия на технологията си за автономно управление ProPilot, която ще дебютира в предстоящия модел за японския пазар Skyline. ProPilot 2.0 позволява за първи път на шофьорите да не държат волана с ръце, въпреки че това е ще бъде възможно само на магистрала и само при определени условия.