Какви са условията на кредитната ваканция в Европа

Какви са условията на кредитната ваканция в Европа

У нас клиентите задължително трябва да се обърнат към банките си и да подадат заявление, но в Унгария разсрочването влиза в сила автоматично за изтеглени кредити преди 17 март. Плащанията в Словения може да се отложат с 12 месеца, като за начална дата се приема денят, в който банката одобри заявлението на клиента.

В Австрия предложението обхваща само граждани и малки и средни предприятия, но не и големите корпоративни кредити, а в извън специалните правила остават задълженията по револвиращи кредитни линии, кредитни карти и овърдрафт. В Хърватия отлагането е с минимум 3 месеца, считано от април, като банките няма да гонят длъжниците за плащания, освен ако не са поставени в неизгодно положение като кредитори по отношение на други кредитори. Това ще важи за физически лица и фирми, които са прилежни платци и заради коронавируса тяхната възможност за плащане е силно нарушена.

Правителството в Чехия също предложи мораториум върху плащанията по кредити за граждани и за бизнеса. Те ще могат да ги отложат с до 6 месеца. Отлагането няма да обхваща кредитни карти, овърдрафти, кредити с 30 дни закъснение за дадена вноска или заеми за финансиране на плащания на капиталовия пазар. Лихвите не може да се променят, а ще се плащат след края на мораториума. В Северна Македония подобни мерки все още се обсъждат и планират, но не са съобщени от централната банка. В Черна гора и Сърбия мораториумът ще трае 90 дни с начало 20 март. Тук банките отново няма как насила да събират средства от длъжниците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.