Как да инвестираш? Съветите на милиардера Уорън Бъфет

Как да инвестираш? Съветите на милиардера Уорън Бъфет

Милиардерът Уорън Бъфет, изпълнителен директор на американския конгломерат "Berkshire Hathaway", е добре познат в сферата на финансите със своя усет за инвестиции. Първата си покупка на акции той прави, когато е на едва 11 години, а днес вече е смятан за един от най-добрите инвеститори в света, носещ прякора Оракула на Омаха заради заради способността си да печели на фондовия пазар. Днес Бъфет е шести в класацията на изданието "Форбс" за най-богатите хора на планетата. Какво прави Бъфет, за да е успешен? Как постига такива резултати на пазара за акции? Ето няколко съвета от самия него, насочени към начинаещи инвеститори.

Миналата събота се състоя годишната среща на акционерите на конгломерата, която Бъфет започна, давайки няколко съвета към новите инвеститори, съобщи "Yahoo Finance".

"Ще дам няколко много кратки урока за новите инвеститори, които може да не са част от "Berkshire Hathaway", но са влезли на фондовия пазар през последната година. Мисля, че е постигнат рекорд на фондовата борса в това отношение. Ще дам и няколко малки примера за тях.", съобщи милиардерът. Поради пандемията, вълна от нови инвеститори заля фондовия пазар, на който се търгува без такси и с редица финансови стимули. Именно тези два фактора направиха лесно създаването на сметка, от която да се търгува. 90-годишният Оракул обаче предупреди тази нова генерация инвеститори, като заяви, че "не е толкова лесно, колко звучи".

Той препоръча на новите инвеститори добре да помислят, преди да правят по 30-40 сделки на ден с цел лесна печалба. За да докаже своята гледна точка, инвеститорът показва списък с 20-те компании с най-голяма пазарна капитализация към 31 март 2021 г., сред които "Apple", "Microsoft", "Amazon", "Google", "Facebook", "Tesla", "Alibaba", "Saudi Aramco" и други, попадащи в топ 10. Тогава той попита инвеститорите да направят предположение колко от тези компании ще продължат да са в списъка 30 години по-късно. "Какво ще предположите? Помислете - 5, 8, колкото и да е", каза Бъфет.

Как третият най-богат човек в света Уорън Бъфет е и най-пестеливият

След това той показа още един списък, но този път с топ 20 компании от 1989 г., в чийто топ 10 попадат 6 американски компании. Те обаче не присъстват в списъка за 2021 г.. "Това е напомняне колко невероятни неща могат да се случат. Неща, които изглеждат очевидни за вас. Светът може да се промени по много, много драстичен начин", добави Бъфет.

По думите му това е голям аргумент в полза на взаимните фондове и на притежаването на различни акции за по-дълъг времеви период. Всъщност Бъфет открай време съветва инвеститорите - независимо дали големи, или малки - да влагат средства във взаимни фондове, където разходите са по-малко, съответно и таксите.

Мисията възможна: как да постигнем финансова независимост?

Като още един пример експертът даде и автомобилният сектор. По времето, когато баща му е роден, а именно през 1903 г. автомобилната индустрия изглежда привлекателна за всеки. "Всички създаваха автомобилни компании, точно както днес всеки създава нещо, с което да печели пари", обясни Бъфет. По думите му така биват създадени поне 2000 компании в този сектор, а през 2009 г., когато остават само 3, две от тях фалират. "Затова и изборът на акции е доста по-важен, отколкото само това да разберем коя индустрия ще бъде успешна вбъдеще", казва Бъфет.

"Затова просто искам да ви кажа, не е толкова лесно, колкото звучи", завърши Бъфет.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.