След коалиционния съвет: Шезлонгите и чадърите стават безплатни (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
5

След коалиционния съвет: Шезлонгите и чадърите стават безплатни (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

  • Масите в ресторантите през 1,5 метра, сервитьорите с шлемове
  • Строителният сезон по морето ще продължи до 15 юни
  • Мислят за поетапно отваряне на къщите за гости и семейните хотели
  • Следващата мярка - детските градини

Плажните принадлежности, в това число чадъри, шезлони, масички по курортите на морето ще бъдат безплатни. Това са се договорили партньорите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" след продължило близо 2 часа и половина заседание на коалиционния съвет в МС. Това стана ясно от коментарите на вицепремиера Томислав Дончев, на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, както и на лидера на НФСБ и зам.-шеф на НС Валери Симеонов, които разясниха на брифинг в МС резултатите от срещата.

Безпатните чадъри ще са за сметка на концесионната такса или наема, който се плаща, като за това няма да са нужни законови промени, а само изменения на концесионните договори.

Сред другите договорености от съвета е като първа крачка на отваряне къщи за гости, семейни хотели и апартаменти. Като мерките са насочени за обекти извън големите населени места, като първа крачка отваряне.

По искане на ресторантьорския бизнес ще се измени последната заповед на здравния министър и задължителното разстояние между масите в заведенията ще стане 1,5, а не 2,5 метра. "Обслужващият персонал ще работи с шлемове, а не само с маски", обяви Симеонов. 

Ще се удължи и правото за строителство по морето до 15 юни, вместо до 15 май.

Обсъждани са мерки за увеличаването на раборните места. така ще бъдат ускорени инфраструктурните обекти - магистрали, ремонтите на язовири и виадукти. Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“, пътят Ботегврад - Монтана - Видин, тунела под Шипка. До 2 седмици пък започвал обходът на Бургас.

„Имаме поръчка за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Няма да избегнем и тежките ремонти на Бели Искър и Огоста, където вече са започнали ремонтите на стените им", уточни Симеонов.

Започва се и се засилва работа по ВиК обекти, за които вече има заделени 1,3 млрд. лева.  Обсъждано е и подновяването на действията по саниране, но под условие.

Коментирали са и възстановяване на спортните мероприятия, особено футболното първенство. За него обаче ще се проследи какви мерки взимат другите европейски държави и едва след това ще се вземе решение.

Дончев обясни, че ако има друга мярка за разхлбаване това е отварянето на детските градини. Имало една или две държави, които предвиждат тяхното отваряме. Дончев обаче поясни, че ще изчкават няколко дни каквъв ще е ефектът по разпростаненрието на заразата. 

В областта на земеделието са се разбрали да се инвестира в произовдоството на зеленчуци, овошки.

За всички тези мерки няма да са нужни големи законови поправки, тъй като повечето от тях са регламентирани в подзаконови актове.

Иначе в началото Дончев обясни, че има консенсус и подкрепа за мерките, които са прилагани до сега - епидемиологичните, както и за част от тези за подкрепа на гражаните и икономиката. Поясни, че разговорите продължават и другите предложения ще бъдат прецезирани. По думите му важно е какъв ще бъде ефектът и дали бюджетът ще може да си го позволи. Той даде да се разбере, че разговорите с политическите сили не са състезание, кой да даде повече или да е по-симпатичен. Разликата обаче била, че те носели отговорността.

Какво още коментираха след съвета, четете тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.