Спестовността винаги е добродетел, ако човек има по-добри доходи. Свободните средства дават различни възможности за инвестиране и спестяване за "златните години" от живота ви. Възможността да се влагат пари в доброволен пенсионен фонд, тоест в третия стълб на осигурителната система е доста целесъобразна. Ето ползите от доброволното осигуряване.

Инвестирането в доброволен пенсионен фонд в момента продължава да е по-доходно от стандартното държане на парите в банков депозит. Действително, тези пари остават „замразени” до момента на навършване на пенсионна възраст, но това се „откупува” от относителната сигурност на инвестицията, поради консервативните законови изисквания към управлението на средствата в доброволните пенсионни фондове.

Ако имате възможност – не подценявайте възможността да натрупвате средства в доброволен пенсионен фонд. Третият стълб на социалното осигуряване не е лукс, а добър инструмент за инвестиране.

За всички, които не се осигуряват в универсален пенсионен фонд (защото са родени преди 01.01.1960 г.), участието в доброволен пенсионен фонд е единствената индивидуална възможност да се включат в пенсионен модел, основан на капиталов принцип. Това означава лицата да имат своя индивидуална партида, средствата в която се натрупват във времето, инвестират се и носят допълнителен доход.

Осигуряването в доброволен пенсионен фонд не е задължително, но то е най-сигурният начин да си осигурите желания жизнен стандарт след пенсиониране. Всяко лице, навършило 16 г., има право на допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Вноските в доброволния пенсионен фонд се натрупват във ваша лична партида и се инвестират от пенсионното дружество, на което са поверени, така че да реализират доходност за годините, когато ще разчитате на тях.

Осигуряването може да става с лични вноски, с вноски от работодател или от друг осигурител. Няма изискване за размера на вноските, както и за тяхната периодичност. Можете да изберете сами дали вноските в доброволния пенсионен фонд да бъдат периодични (месечни, тримесечни, шестмесечни, годишни) или еднократни.

За размера на бъдещата пенсия голямо значение имат размерът и периодичността на направените вноски, доходността от управлението на средствата, периодът на осигуряване и удръжките от страна на пенсионното дружество.

Осигуряването в доброволен пенсионен фонд носи и данъчни облекчения. Доходът от инвестираните средства е необлагаем, а средствата, изплатени след придобиване право на пенсия, са изцяло необлагаеми. Така вие печелите веднъж, защото инвестирате в бъдещето си, и още веднъж – защото намалявате данъците върху дохода си.

При допълнително доброволно пенсионно осигуряване с лични вноски лицата ползват данъчно облекчение в размер до 10% от годишната данъчна основа. При обратно получаване на суми, формирани от вноски, които са ползвали данъчно облекчение, същите се облагат с 10% окончателен данък, ако тегленето се извършва преди придобиване право на пенсия. Не се облагат с данък при обратно получаване и сумите от вноски, за които данъчно облекчение не е ползвано.

Реализираният доход от инвестиране на активите на пенсионния фонд, разпределян по индивидуалните партиди на осигурените лица, не се облага с данък при изплащане, независимо дали осигуреното лице е придобило право на пенсия или не.

Изтеглянето на средствата от личната партида е възможно във всеки един момент. Данъчните облекчения, които ползвате за внесените суми отпадат, ако изтеглите сумата по-рано от настъпването на право на пенсиониране, но реализираният доход по време на периода на инвестиране не подлежи на данъчно облагане дори в този случай.

В случай на смърт на осигуреното лице право на информация за състоянието на партидата имат наследниците, посочени в договора, или наследниците по закон (когато в договора няма посочени конкретни наследници).

При плащане на наследници получените суми се облагат с данък върху наследствата в съответствие със Закона за местните данъци и такси. Данък върху наследството не се заплаща от преживелия съпруг и от наследниците по права линия без ограничения.

Натрупаните суми по индивидуалната партида или част от тях може да се прехвърлят от един доброволен пенсионен фонд в друг, но не повече от веднъж в рамките на една календарна година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крият с ниски цени фалити и дефекти на имоти

Апартаменти в кооперации „на зелено“ на фалирали строители и в стари блокове с подкопани основи се предлагат на атрактивни цени. Проблемните имоти са преоценени с 25 на сто, коментираха брокери пред „Монитор“.

Как да върнем нежеланите коледни подаръци?

Коледа и Нова година минаха, настъпва време за връщане на нежеланите подаръци. Кога обаче имате право да върнете даден продукт, просто, защото не го харесвате?

Как да постигнем финансова стабилност през 2020-а

Следпразничната депресия от липсата на пари често е причина да се замислим дали живеем достатъчно разумно. Празният джоб ни кара да посегнем към кредитни карти, бързи кредити, заеми от роднини и приятели. За някои хора слагането на личните финанси в ред е по-изтощително от лутането из пустинята 40 години. Но това не изисква чудо, а спазване на няколко правила.