Таня Михайлова: Имаме съгласие част от класовете да се върнат (ВИДЕО)

Таня Михайлова: Имаме съгласие част от класовете да се върнат (ВИДЕО)

Към момента имаме съгласие, че част от класовете ще се върнат. Това заяви зам.-образователният министър Таня Михайлова след среща с главния държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Тя допълни, че връщайки се в класната стая, ще се мине на вариант редуване, защото някои ученици не са били в училище повече от 12 седмици.

МОН и здравните власти са на мнение, че приоритетно ще се върнат три класа.

„Безспорно важни са всички класове, но 7-и и 12-и клас излизат на предна линия, както и 8-и клас“, обяви Михайлова. Идеята е да не се струпват всички ученици в школата.

„Условно казано две седмици започват 7-и, 8-и и 12-и клас в зависимост от училището. След което 2 седмици отново ще бъдат в обучение от разстояние в електронна среда, за да могат и следващите ученици да се включат“, даде пример зам.-министърът. За да се върнат в клас тези три класа, заболяемостта у нас обаче не трябва да надвишава 120 души на 100 000 население.

„Ако е над, ще водим други разговори", подчерта Михайлова. Тя подчерта, че окончателното решение ще бъде взето следващата седмица.

„Всички се обединяваме около това, че учениците трябва да бъдат класната стая, но при необходимите условия. Това означава да следим заболяемостта. Каквото и да си говорим днес, трябва да се съобразим с цифрите. Решенията, които ще вземем окончателно ще бъдат въз основа на точни данни“, заяви зам.-министърът. МОН и здравните власти са на мнение, че приоритетно ще се върнат три класа.

По време на срещата е обсъдена и предстоящата ваксинация на учителите. Зам.-министърът обясни, че е важно данните, които педагозите са подали, да са актуални, затова ще се направи и актуализация на списъците.

„Ще разчитаме на логистиката, която ще се прави от съответните регионалните здравни инспекции с подкрепата на регионалните образователни инспекторати“, каза още Михайлова. Тя обясни, че ваксинацията няма за започне едновременно навсякъде.

„Ваксинацията ще започне там, където е приключила първа фаза, но ще бъде в рамките на определени дни. Очакваме до края на февруари да започне“, уточни зам.-министър. Главният държавен здравен инспектор посочи, че синдикатите имат желание да съдействат и очаква още тази седмица в някои райони да стартира и имунизирането на педагозите.

„Говорихме с колеги от Бургас и Пловдив. Тя може да стартира там“, посочи доц. Кунчев и допълни, че това се отнася и за социалните домове.

Един от факторите, който може да повлияе на решението на за връщането на учениците, е новият щам.

„Важно е преди да това да сме започнали ваксинацията, защото това е естественият щит“, подчерта Михайлова.

Според главния държавен инспектор няма начин новият щам да не в дошъл вече у нас.

„Въпросът е какъв процент заема от всички изследвани положителни. Ако е 2-3%, както е в някои страни, няма влияние. Ако е 40%, както е в Ирландия, има голямо. Ако е над половината, както е във Великобритания, има огромно. Това е въпрос на бъдеще“, заяви доц. Кунчев. Той допълни, че има много фактори, които влияят – климатичните промени, ръстът на имунизираните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.