0

К ак се приготвя пиле в сладко-кисел сос и ананас по китайски показа майстор-готвачът от гр. Нинбо в Китай г-н Шао. Това стана в Китайския културен център в София по време на серията кулинарни курсове, които се провеждат там всеки понеделник, сряда и петък.

Как се приготвя пиле в сладко-кисел сос и ананас по китайски показа майстор-готвачът от гр. Нинбо в Китай г-н Шао. Това стана в Китайския културен център в София по време на серията кулинарни курсове, които се провеждат там всеки понеделник, сряда и петък.

В тях всички желаещи любители на китайската кухня, както и български готвачи, могат да се научат да приготвят над 20 характерни за Китай ястия, сред които пиле в сладко-кисел сос, пиле по императорски, телешко филе, ястия със свинско и др.

В рамките на час и половина майстор-готвачът Шао и неговият екип демонстрират тънкостите на приготвянето на едно китайско ястие. В петък то беше пилешки късчета в сладко-кисел сос и ананас. Специален преводач обяснява на български всяка дума и действие на готвача. Демонстрацията става в кухня в самия Китайски културен център. Без да разкривам абсолютно всички тънкости при приготвянето на пилето в сладко-кисел сос, ще опиша

основните продукти и приготвянето

на това любимо на милиони хора китайско ястие, за да стане ясно, че то се прави лесно. Първо се нарязват пилешки гърди на малки тънки лентички. В тях се слага едно яйце и сместа започва да се бърка енергично с ръка няколко минути. „Пилето трябва да изяде месото“, обясни готвачът. След като то се разтвори в него, се слагат 5 лъжици царевично нишесте и се обърква. После в дълбок тиган с много олио започва пърженето на месото – всяка лентичка се притиска на топче и така се слага в олиото. Късчетата се запържват леко и се вадят с решетка. После всички накуп се пържат още веднъж до златисто. В друг тиган или същия, но само с 2 лъжици олио се слага захар, а след това и кетчуп в съотношение 3:1. Разбърква се до еднородна смес и се слагат пилешките късове. Запържа се и накрая се слагат парчета ананас, колкото да се объркат в сместа. На дъното на тигана не остава нито сос, нито мазнина. Ястието бе поднесено заедно с купички варен

бял ориз, яйца варени в чай 10 часа и оригинален червен китайски чай.

„Китайската кухня не само представлява наслада за сетивата, тя въплъщава традиционните идеи за здравословен начин на живот и носи в своите корени полъха на изконните китайски ценности, философии и ритуали, затова се е превърнала в един от отличителните символи на китайската култура”, казва г-н Шао. Той пояснява, че разнообразните китайски ястия често включват комбинация от различни вкусове - сладко, кисело, горчиво, солено и люто, които винаги са в хармония.