0

Ж еланието на българина да има свой дом има дълбоки корени,но цените на недживимите имоти вървят нагоре, по-сериозно през последните две-три години. До 30 на сто скочиха цените заради увеличението на сделките в големите градове. Затова всеки търси отговор на въпроса: Как да си купя жилище на по-ниска цена?

Желанието на българина да има свой дом има дълбоки корени,но цените на недживимите имоти вървят нагоре, по-сериозно през последните две-три години. До 30 на сто скочиха цените заради увеличението на сделките в големите градове. Затова всеки търси отговор на въпроса: Как да си купя жилище на по-ниска цена?

Първо е добре да съберете информация за предложенията. Данни за имотите има в районните съдилища и в интернет сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Там има информация за типа имот, в кое населено място се намира, в кой район, каква е квадратурата му, има ли екстри, каква е началната тръжна цена, къде и в какъв срок могат да се подават оферти и т.н.


Купувачите обаче освен липсата на знания за процеса на покупка на имот от подобна институция, се страхуват от недостатъците. Трябва първо да разполагате с 10% от началната цена на имота за който ще наддавате, определяна като задатък, който се внася преди търга.


Второто задължително условие е да сте си подсигурили останалите 90% от цената, в случай че спечелите наддаването за съответния имот. Липсата на сумата, с която сте спечелили наддаването в рамките на следващите две седмици, след обявяване на победителя в търга, имотът се предоставя на следващия участник, предложил най-висока цена, а вие губите внесените 10%. По-добре се насочете към свободния пазар, ако нямате сумата.

Началната цена на имот, изнесен на публична продан е 80 % от оценката, която се изготвя от експерт-оценител, но при първата публична продан не може да е по-ниска от данъчната оценка.
В търга нямат право да участват – длъжникът, неговият законен представител, управителите на продаваното имущество, съдебният изпълнител, както и служители от кантората му, съдии, прокурори и следователи.

Другият основен риск при покупката на имот са потенциалните претенции, които могат да се появят от трети лица и които могат да блокират ползването на закупения имот. Можете да се окажете в патова ситуация при която да платите имота и после да осъзнаете, че нямате реална възможност да го ползвате. Това е друг сериозен недостатък, който възпира хората от покупките на ипотекирани имоти.

След като се уверите, че имотът отговаря на вашите нужди и проверите, дали върху него има учредени други ипотеки или възбрани, внасяте задатък в размер на 10% от началната тръжна цена по сметка на съдия-изпълнителя.

По време на търга, който се урежда в предварително обявени дата и час, можете да предлагате само суми по-големи или равни на началната тръжна цена. Отварянето на пликовете с офертите се прави отново в районния съд в началото на работния ден, след крайния срок за подаване на офертите, който обикновено е един месец. Подалият най-висока цена се обявява за купувач.

Ако това не сте вие, имате право устно да предложите цена по-висока с размера на един задатък (10%) от офертата спечелила търга. В този случай се провежда незабавен търг с устно наддаване.
Ако вие сте спечелили търга имате две седмици, в които трябва да платите разликата между предложената от вас цена и задатъка, който вече сте внесли. Ако два купувача са предложили една и съща сума, то между тях се тегли жребий.

Ако първата продан не е успешна, т.е. няма купувачи или никой не внесе определената сума, съдия изпълнителят насрочва нова публична продажба с начална цена 90 % от цената на първата продан. Процедурата по провеждането е същата.

Следват две такси, за които трябва да се подготвите – за прехвърляне на имота се дължи данък от 2.5% от стойността му в Общината, както и 0.1% от стойността му за Агенция по вписвания; и за вписването на постановлението за възлагане, където таксата е в размер на 1.5% от продажната цена, не по-малко от 50 лева и не повече от 3 000 лева.