Как се купува имот от частен съдия изпълнител?

Как се купува имот от частен съдия изпълнител?

Желанието на българина да има свой дом има дълбоки корени,но цените на недживимите имоти вървят нагоре, по-сериозно през последните две-три години. До 30 на сто скочиха цените заради увеличението на сделките в големите градове. Затова всеки търси отговор на въпроса: Как да си купя жилище на по-ниска цена?

Първо е добре да съберете информация за предложенията. Данни за имотите има в районните съдилища и в интернет сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Там има информация за типа имот, в кое населено място се намира, в кой район, каква е квадратурата му, има ли екстри, каква е началната тръжна цена, къде и в какъв срок могат да се подават оферти и т.н.


Купувачите обаче освен липсата на знания за процеса на покупка на имот от подобна институция, се страхуват от недостатъците. Трябва първо да разполагате с 10% от началната цена на имота за който ще наддавате, определяна като задатък, който се внася преди търга.


Второто задължително условие е да сте си подсигурили останалите 90% от цената, в случай че спечелите наддаването за съответния имот. Липсата на сумата, с която сте спечелили наддаването в рамките на следващите две седмици, след обявяване на победителя в търга, имотът се предоставя на следващия участник, предложил най-висока цена, а вие губите внесените 10%. По-добре се насочете към свободния пазар, ако нямате сумата.

Началната цена на имот, изнесен на публична продан е 80 % от оценката, която се изготвя от експерт-оценител, но при първата публична продан не може да е по-ниска от данъчната оценка.
В търга нямат право да участват – длъжникът, неговият законен представител, управителите на продаваното имущество, съдебният изпълнител, както и служители от кантората му, съдии, прокурори и следователи.

Другият основен риск при покупката на имот са потенциалните претенции, които могат да се появят от трети лица и които могат да блокират ползването на закупения имот. Можете да се окажете в патова ситуация при която да платите имота и после да осъзнаете, че нямате реална възможност да го ползвате. Това е друг сериозен недостатък, който възпира хората от покупките на ипотекирани имоти.

След като се уверите, че имотът отговаря на вашите нужди и проверите, дали върху него има учредени други ипотеки или възбрани, внасяте задатък в размер на 10% от началната тръжна цена по сметка на съдия-изпълнителя.

По време на търга, който се урежда в предварително обявени дата и час, можете да предлагате само суми по-големи или равни на началната тръжна цена. Отварянето на пликовете с офертите се прави отново в районния съд в началото на работния ден, след крайния срок за подаване на офертите, който обикновено е един месец. Подалият най-висока цена се обявява за купувач.

Ако това не сте вие, имате право устно да предложите цена по-висока с размера на един задатък (10%) от офертата спечелила търга. В този случай се провежда незабавен търг с устно наддаване.
Ако вие сте спечелили търга имате две седмици, в които трябва да платите разликата между предложената от вас цена и задатъка, който вече сте внесли. Ако два купувача са предложили една и съща сума, то между тях се тегли жребий.

Ако първата продан не е успешна, т.е. няма купувачи или никой не внесе определената сума, съдия изпълнителят насрочва нова публична продажба с начална цена 90 % от цената на първата продан. Процедурата по провеждането е същата.

Следват две такси, за които трябва да се подготвите – за прехвърляне на имота се дължи данък от 2.5% от стойността му в Общината, както и 0.1% от стойността му за Агенция по вписвания; и за вписването на постановлението за възлагане, където таксата е в размер на 1.5% от продажната цена, не по-малко от 50 лева и не повече от 3 000 лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.