Прокопиев освети връзката си с БГ секцията на „Свободна Европа“

Прокопиев освети връзката си с БГ секцията на „Свободна Европа“

„Дръж се Куба, Кула е с теб!“. От дистанцията на времето този соцлозунг, дело на БКП стахановец от китното българско градче, напънал се да рути световния капитализъм в битката му с комунистическите режими, изглежда точно толкова нелепо, както и тогава.

Но вече и в очите на българското общество. Далеч не само, защото сме 21 век, демокрацията ни вече е на 30 и кусур години, а евроатлантическите ценности са геополитически избор на цялото общество.

Но пък напълно приляга на червените корени и номенклатурни обвързаности на иначе представящия се за дясна „бяла якичка“ розовобузест подсъдим олигарх-издател Иво Прокопиев. И неминуемо изниква като асоциация още при зачитането на най-новото творение на рупора на машината за манипулации на разградския бос - „Дневник“.

В истински ферман със заглавие „Директорът на „Свободна Европа“ е отстранен в тотална чистка“, „Дневник“ рути по команда на Боса решението на новия шеф на Американската агенция за глобални медии Майкъл Пак да уволни ръководителя на Радио „Свободна Европа“ Джейми Флай, както и още четирима шефове на финансирани от US-конгреса медийни организации. Решението беше обявено в петък, като освен Флай са отстранени от длъжностите си ръководителите на Радио „Свободна Азия“, секцията за Близкия изток, Службата за излъчване на Куба и Фонда за отворени технологии. До самите рокади пък се стига след дълги спорове за начина, по който въпросните организации отразяват американската политика като цяло и събитията в съответните държави в частност. А също след цял порой обвинения, че отразяват пристрастно събитията в американските институции в полза на Демократическата партия, а не обективно, давайки позицията и на Републиканска партия, както и че участват в кампании за дезинформация на Русия и Китай и не вършат основната си мисия да подсилват страната си.

Ако си мислите, че ще научите това от статията на „Дневник“, дълбоко грешите. От екипа на Прокопиевото издание обявяват рокадите за „чистка“, застрашаваща независимостта на въпросните медии, а за да подкрепят твърдението си изпълват целия материал с цитати на представители на Демократическата партия. Без да цитират


нито мнението на републиканците по рокадите, нито на самия Майкъл Пак.


Последният впрочем зае поста след решение на Сената, взето с гласовете и на двете представени в институцията формации. При това с ясен анонс, че ще зачита независимостта на журналистическия екип на изданията и ще направи всичко възможно, за да „отстрани всякакви пречки“ пред възможността им да отразяват обективно и с удовлетвореност от работата си новините.

Чудите се за какво му е на български издател, каквато е маскировката на подсъдимия разградски бос Прокопиев да публикува на български език огромен откровено пристрастен ферман с претенции за анализ за решение засягащо американски медии, финансирани от парите на американските данъкоплатци? Отговорът е прозаичен – със статията разградският олигарх всъщност се пробва да защити собствения си мейнстрийм, както и грантова хранилка. А тя, както знаем, идва в огромната си степен под формата на спонсорства от организации, свързани с основния противник на настоящия US-президент Доналд Тръмп и виден спонсор на Демократическата партия Джордж Сорос.

Именно по тази причина и акцентът в заглавието е поставен не върху всички рокади, а върху тази в Радио „Свободна Европа“. С което впрочем олигархът-издател разобличава и себе си, и машината си за манипулации, и самата българската секция на „Свободна Европа“, показвайки наяве, че е част от мейнстрийма му още от възстановяването си преди близо година и половина. Като

отразява не обществените интереси, а неговите частни

и тези на останалите членове на задкулисието у нас.

Това лъсва дори при бегъл поглед в съдържанието на т.нар. българска секция на „Свободна Европа“. И най-простата проверка показва, че под диригентската палка на верния кадър и говорител на Прокопиев Иван Бедров, екипът на БГ секцията (съставен впрочем също най-вече от бивши кадри на свързани с разградския бос медии) отразява тенденциозно, както съдебния процес срещу разградския олигарх, така и обвиненията и обвиненията и съдебните саги срещу другарите му задкулисни босове Цветан Василев, Огнян Донев и Васил Божков. И редовно публикува материали, „громещи“ враговете им и лансиращи техните атаки срещу институциите в държавата и опитите им да възстановят чувството за справедливост в обществото.

В геополитически план пък редовно „громи“ Тръмп. Отново, спазвайки опорките, задавани от Прокопиев и сие към мейнстрийма му. Така се стигна до абсурдния парадокс в края на миналата седмица, когато финансираната от американските данъкоплатци БГ секция на „Свободна Европа“ направи реклама на книга срещу демократично избрания от същите тези данъкоплатци US-президент Доналд Тръмп без дори да даде неговата позиция по творението. Дори ученик в основното училище няма да се затрудни при отговора на въпроса доколко това показва обективност. Нищо че сега у нас мейнстриймът на Прокопиев, а по света хора и медии, сочени за свързани с ментора му Джордж Сорос, изкарват рокадите в „Радио Свободна Европа“ и останалите финансирани от US-конгреса организации заплаха срещу „обективността им“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.