Цената на кредита няма да падне от влизането ни в еврозоната, въпреки че дългосрочната перспектива е такава. Не се знае, когато след 3-4 години се очаква да използваме еврото, каква ще е пазарната ситуация, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му така или иначе ЕЦБ очаква

в началото на следващата година лихвите да тръгнат леко нагоре

в цялата еврозона, а нашите лихви почти доближиха средноевропейските и са малко по-скъпи от тези в еврозоната.

По думите му плюсът от влизането е, че ако там има ниски лихви, то и при нас ще има и още повече ще доближим средноевропейските, но да очакваме, че веднага с присъединяването ще имаме по-ниски лихви, това е неправилно.

Когато имаш достъп до финансиране от ЕЦБ на добра цена, това предполага и добри лихви. „В момента лихвите по кредитите у нас се определят само от цената на привлечените депозити, тъй като има изключително голяма депозитна маса, а банките нямат нужда от външно финансиране, да търсят и да купуват ресурс от междубанковите пазари. Те вече го имат и все още не могат да го раздадат като кредити. Затова няма директна връзка, че ще имаме по-ниски кредити“, обяснява Тошев.

Не така мисли икономистът Румен Гълъбинов. Според него можем да очакваме

лихвите да се доближат до средните в еврозоната

но сега нашите са по-високи. „В момента сме с единия крак в еврозоната, защото имаме фиксиран курс, сравнително ниска инфлация и като цяло съотношението на държавния дълг към БВП е добро. Но все още имаме по-високи лихви и самото ни влизане в „чакалнята“ може да е предпоставка за приближаване на лихвите ни към тези в еврозоната.

Другите предимства са, че ще имаме единна валута с други страни, а това ще улесни търговските взаимоотношения с компаниите, ще има по-голяма сигурност и гаранция заради влизането ни в голямото семейство. Накратко ще има повече сигурност за спестяванията и за бизнеса.

Бум в търсенето на кредити също не се предвижда

защото самото преминаване не генерира някаква промяна. „Това, че утре ще се събудиш и заплатата ти ще е в евро, няма да те накара да изтеглиш кредит, защото тя реално ще е на същата стойност“, коментира консултантът и допълва, че всичко зависи от плановете на едно домакинство. А със сигурност няма да има такъв бум на търсене на кредити у нас.

Ръста на кредитиране в Гърция след уравновесяването на валутата Тошев обяснява с пазарните условия в страната и не е продиктуван от промяната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване

Всяка трета банка по света е застрашена от изчезване в близките месеци, сочи проучване на консултантската компания McKinsey, цитирано от в. "Ле-з-еко". Уязвимостта на банковите учреждения се обяснява с условията на ниски лихви и тревожните прогнози за растежа.

МФ: БГ икономиката с 3,3% растеж в следващите три години

Прогнозата за растежа на БВП за 2019 г. остава непроменена, спрямо очакванията от пролетта, на ниво от 3.4%. Растежът на БВП ще достигне 3.3% в следващите три години, се посочва в неревизираната "есенна макроикономическа прогноза" на Министерството на финансите.

Само 1 от 10 се съветва с кредитен посредник

Само един от десет души у нас, решил да тегли кредит или вече взел заем, прибягва до услугите на кредитен консултант. Това показват данни на Асоциацията на кредитните посредници в България (АКПБ), съобщи за „Монитор“ председателят й Деян Василев. През 2018 г. 8-10% от българите са се съветвали с консултанти.