Цената на кредита няма да падне от влизането ни в еврозоната, въпреки че дългосрочната перспектива е такава. Не се знае, когато след 3-4 години се очаква да използваме еврото, каква ще е пазарната ситуация, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

По думите му така или иначе ЕЦБ очаква

в началото на следващата година лихвите да тръгнат леко нагоре

в цялата еврозона, а нашите лихви почти доближиха средноевропейските и са малко по-скъпи от тези в еврозоната.

По думите му плюсът от влизането е, че ако там има ниски лихви, то и при нас ще има и още повече ще доближим средноевропейските, но да очакваме, че веднага с присъединяването ще имаме по-ниски лихви, това е неправилно.

Когато имаш достъп до финансиране от ЕЦБ на добра цена, това предполага и добри лихви. „В момента лихвите по кредитите у нас се определят само от цената на привлечените депозити, тъй като има изключително голяма депозитна маса, а банките нямат нужда от външно финансиране, да търсят и да купуват ресурс от междубанковите пазари. Те вече го имат и все още не могат да го раздадат като кредити. Затова няма директна връзка, че ще имаме по-ниски кредити“, обяснява Тошев.

Не така мисли икономистът Румен Гълъбинов. Според него можем да очакваме

лихвите да се доближат до средните в еврозоната

но сега нашите са по-високи. „В момента сме с единия крак в еврозоната, защото имаме фиксиран курс, сравнително ниска инфлация и като цяло съотношението на държавния дълг към БВП е добро. Но все още имаме по-високи лихви и самото ни влизане в „чакалнята“ може да е предпоставка за приближаване на лихвите ни към тези в еврозоната.

Другите предимства са, че ще имаме единна валута с други страни, а това ще улесни търговските взаимоотношения с компаниите, ще има по-голяма сигурност и гаранция заради влизането ни в голямото семейство. Накратко ще има повече сигурност за спестяванията и за бизнеса.

Бум в търсенето на кредити също не се предвижда

защото самото преминаване не генерира някаква промяна. „Това, че утре ще се събудиш и заплатата ти ще е в евро, няма да те накара да изтеглиш кредит, защото тя реално ще е на същата стойност“, коментира консултантът и допълва, че всичко зависи от плановете на едно домакинство. А със сигурност няма да има такъв бум на търсене на кредити у нас.

Ръста на кредитиране в Гърция след уравновесяването на валутата Тошев обяснява с пазарните условия в страната и не е продиктуван от промяната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горанов: Струва си да се продължи дебатът за еврото

„Обикновените хора се притесняват от трансформацията от лев към евро именно по причина, че тези, които в момента развяват знамената, направиха така, че преди да има валутен борд, левът рязко се обезцени.

Румънски застраховател с клон у нас остана без лиценз

Финансовият надзор на Румъния отне лиценза за извършване на застрахователна дейност на "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД. Клонът, чрез който румънският застраховател извършва дейност в България има минимален пазарен дял от 0,3% и не сключва застраховки "Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“ на моторни превозни средства, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН).