Как мъж „изтегли“ 4 бона бърз кредит без да знае
4

Как мъж „изтегли“ 4 бона бърз кредит без да знае

Шофьор от столичния градски транспорт „изтегли“ бързи кредити за над 4000 лева докато по същото време возел пътници до Ботунец. Чрез измамна схема с личните му данни Тихомир Янкуловски се оказва длъжник с пет заема, без да знае, че е кандидатствал за тях.

На 14 февруари 2018 г. шофьорът получава обаждане от фирма за бързи кредити, че закъснява с вноската по дълг и следва принудителното му събиране. Прави проверка в кредитния регистър, от справката става ясно, че му се водят 4300 лева заеми.

Всички борчове са изтеглени на 5 януари

миналата година по електронен път с неговите лични данни. Янкуловски обаче, заеми не е теглил и вече година и три месеца ходи по мъките, по различни институции, за да докаже истината.

На същата дата и час, когато задлъжнява, Янкуловски е бил на смяна зад волана. Возил е пътници по селските линии на столицата, конкретно тогава между София и Ботунец, според пътния му лист при работодателя.

За измамата са използвани предплатени карти на мобилни оператори и е фалшифициран подписът му. Изчисленията му показват, че за последните 15 месеца е натрупал пет пъти повече задължения - от 4000 лева

сумата е достигнала над 20 000 лева

По кредитите не е платил и една стотинка. Пред „Монитор“ от полицията обясниха, че вероятно в схемата са участвали поне няколко човека, но отказаха да коментират случая. След като разбира, че е измамен Янкуловски подава жалба в полицията, където е образувано разследване и делото му е минало на първа инстанция. Констатирано, че подписът му върху част от документите за изтегляне на кредитите не е негов.

Пред „Монитор“ Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране обясни, че решението по делото служи на кредитиращата организация да заличи длъжника от регистъра на БНБ.

„Лошото за финансовата институция е, че докато не бъде намерен извършителя на престъплението, търпи загуби. От Янкуловски не са търсени никакви пари и не му е съставяно изпълнително дело за сумите. Освен водените дела негативът е, че потърпевшият фигурира кредитния регистър и има лошо „досие“.

ОМБУДСМАНЪТ: ЛИЦЕНЗ ЗА ВСИЧКИ НА ПАЗАРА

Заемите по телефони от афиши по стълбовете крият рискове

Омбудсманът Мая Манолова предлага мерки срещу заробващите такси и лихви на фирмите за бързи кредити. По-строг контрол, от регистрационен режим в БНБ заемодателите да преминат на лицензионен, предлага тя.

Според нея, при тези фирми няма ефективен контрол от държавата. Над 3000 жалби срещу организации за бързи кредити е получила за три години омбудсманът. „Най-често това са фирмите, които лепят афиши за кредити по стълбове, коментира Николай Цветанов от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Затова експертът съветва да се четат общите условия при подписване на договорите. Не крие, че проблем остава и ниската финансова култура на заемополучателите. И от сигналите до Манолова става ясно, че има неравноправни клаузи в договорите за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите. Но не онлайн бързото кредитиране е проблем за сектора, а организации и фирми, които не са лицензирани и заобикалят правилата“, смята Цветанов.

Oмбудсманът иска законодателни промени, които да ограничат таксите, дължимите суми да не се променят едностранно от фирмите и да не се изискват банкова гаранция или поръчител.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.