0

Ц ИК публикува поредния разяснителен клип от кампанията им за предстоящия вот на 4 април. Този път какво трябва да знаят младите избиратели, които ще пуснат бюлетина за първи път, както и пълнолетните ученици и студенти.

ЦИК публикува поредния разяснителен клип от кампанията им за предстоящия вот на 4 април. Този път какво трябва да знаят младите избиратели, които ще пуснат бюлетина за първи път, както и пълнолетните ученици и студенти.

В него изрично се посочва, че всеки, който има навършени 18 години до деня на изборите може да гласува, като ще избираме НС с 240 депутати и с мандат от 4 години.

препоръчват на студентите и учениците да проверяват в коя секция са записа на сайта на ГРАО, а за целта могат да направят това само с ЕГН.

Ако имат различен адрес и учат в друго населено място, то те могат да гласуват в секция по избор. За целта трябва да носят лична карта, заверена ученическа или студентска книжка, а на место в секцията ще получат декларация, че не са гласували на друго място.

Ако гласуват за първи път, се препоръчва да разгледат и имената на кандидатите от партийните листи, които ще са закачени пред входа на всяка секция. Може да изберат да пуснат вот с хартиена бюлетина или с машина.

Ако предпочетат хартиената, то член на СИК ще я откъсне пред тях, ще сложи печат. В кабинката пък със син химикал могат да отбележат своето предпочитание само с X или V. Ако желаят могат да отбележат и преференция за даден кандидат. След това трябва да сгънат бюлетината отново и да излязат от тъмната стаичка, а член на СИК да сложи втори печат. Пускат бюлетината в прозрачната урна. 

Ако искат да гласуват с машина, ще получат карта, като бюлетината повтаря хартиената.

"Спазвайте епидемичните мерки, носете маска, спазвайте дистанция", призовават в клипа. И завършват: "Бъдете активни. Гласувайте".