0

В ремето минава с няколко наносекунди по-бързо на върха на небостъргачите, отколкото на земята, съобщи https://www.japantimes.co.jp

Времето минава с няколко наносекунди по-бързо на върха на небостъргачите, отколкото на земята, съобщи https://www.japantimes.co.jp

Учени от университета на Токио са направили измервания на върха на кулата Скайтри. На 450 метра от повърхността те установихли, че времето там минава с повече от 4 наносекунди на денонощие по-бързо, отколкото на кота нула.

Разликата се обяснява с Теорията на относителността на Айнщайн, според която часовниците работят по-бавно в по-силно гравитационно поле. 

Ръководителят на проекта Хидетоши Катори - професор по квантова електроника - е категоричен, че това явление открива нови възможности за практическа употреба на свръхпрецизните часовници (над 1000 пъти по-точни от сегашните стандарти). 

"Часовниците могат да отчитат малки разлики във височината, което ни позволява да измерваме промените в Земята на места като активни вулкани или след сеизмична дейност".  

Ново поколение уреди могат да се използват за установяване на минимални промени по повърхността на земята като правят измервания на електромагнитната радиация.

Според Катори, резултатите от изследванията в момента са "съпоставими с най-добрите космически измервания".