Как едно уж изгубено поколение разби митовете в образованието

Как едно уж изгубено поколение разби митовете в образованието

Измина една необичайна учебна година. Във всяко едно отношение. И тежка-както за учители, така и за родители и ученици. И без да искаме се наложи да се "гмурнем" в непознатото. В онова море, наречено онлайн обучение.

. А помните ли как години наред копнеехме за тази реформа. Планирахме, дебатирахме, експериментирахме и накрая все удряхме на камък. Изведнъж обаче се случи. Напук на скептиците. За някои беше изтощително, други пък определиха това обучение като безсмислено и едва ли не губене на време. Имаше родители, които дори обвиняваха учителите, че не са се справили, че не полагат усилия. Оказа се обаче, че онлайн обучението май постигна добър ефект. Дори доста по-добър от очакваното. И резултатите на учениците го доказват. Дали просто са имали повече време за самоподготовка или причината се крие другаде, сигурно тепърва ще се анализира и може би отговорът ще се даде окончателно след изпитите другата година. Но е факт, че онова младо поколение, което сме свикнали да хулим редовно, се представи достойно.

Първо, резултатите от държавните зрелостни изпити се оказаха по-високи от миналогодишните. Имаше дори феномен, за който заговориха всички-ученичка от столична гимназия изкара четири пълни шестици на изпитите. Директори пък вече се охвали дори в социалните мрежи и с гордост обявиха високи резултати на учениците си и по-високи балове за прием в техните училища. Така че явно годината изобщо не може да бъде зачертната. Напротив, има поводи за анализи, но пък и изводи, че успяваме в трудни ситуации и то в консервативна система като образованието. Въросът в момента е какво ще стане с неприетите ученици, тъй като няма как да има такъв математически модел, чрез който да се предвиди колко деца от страната ще кандидатстват, и то в столични гимназии. А тази година не са никак малко. От МОН обещават, че място ще има за всички кандидати. Но явно тенденцията е младите хора да предпочитат елитни училища и то не в провинцията, а в столицата. Което говори, че децата вече планират своето бъдеще и държат на доброто обрзование. А това не е никак малко, на фона на ширещото се сред обществото мнение, че имаме едно изгубено поколение. Поколение, което не иска нито да учи, нито да работи. Явно ще разбием митовете. Защото ги има младите и кадърни хора. За това говори и големият наплив към чуждоезиковите паралелки, както и към най-добрите училища през последните години. Ако децата не искат да учат и ако за тях не е важно каквообразование ще имат, нямаше да е така. Така че явно тази учебна година преобърна стериотипите. И ни показа младежите и образованието ни в друга светлина. С всички недостатъци и предимства и с поглед към това, което можем да променим. Това беше само началото, положихме основите, остава да градим. За едно по-добро бъдеще, това не е просто клише. Защото образованието е най-добрата инвестиция, която дава плодове след години.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.