Застраховките като начин на защита срещу бъдещи негативни събития не са новост за българската действителност и все повече българи се възползват от тях. Целите, за които се сключват застраховки, почти не се променят. Все още се отделя повече внимание на защитата на дома и автомобила. „Гражданската отговорност“ също има задължителен характер за водачите на автомобили, поради което и нейният дял е висок.

Но ето как да спестите и да осигурите спокойствие за себе си и автомобила. Въпреки че краят на годината обичайно е време, в което се харчи повече, има начин да намалим някои от разходите си.

Обикновено в края на годината всички застрахователи повишават тарифите си по задължителната "Гражданска отговорност", а това е и времето, в което много собственици на автомобили подновяват полиците си. Дружествата обаче предлагат възможност да сключите застраховката си по-рано на старите и съответно по-ниски тарифи, а тя да влезе в сила от декември или януари. Офертите на част от компаниите позволяват договорите да влязат в сила до 15 дни след сключването им. По-малко са дружествата, които предлагат застраховки, сключени сега, да влязат месец по-късно. 

Друг изгоден начин е да изберете да подновите полицата си онлайн. Когато удобната услуга влезе в сила преди няколко години, тя даде допълнителен тласък и на сключването на и други застраховки по електронен път. Принципът е ясен, скъсяването на веригата между вас и застрахователя заради липсата на физическа среща с служител на компанията, води до намаление и на цената. Но колко точно? Ако преди три години процентът е бил над 15 на сто, то сега намалението от стойността на застраховката е 10 на сто. 

Плащането на цялата сума по полицата също ще ви спести пари, всяко издаване на картончета, стикери и лепенки са и повече левове, които ще илязат от джоба ви. Издължаването наведнъж на дължимото ще ви спести и радхождане до брокера или застрохавателя. А времето, както е знаем, също струва пари. 

Система за предотвратяване на инцидентите и тежките катастрофи може освен да спаси живот, но и да намали цените на застраховките с до 25 на сто. Продуктът с изкуствен интелект помага на водачите като действа като „трето око“ чрез непрекъснато наблюдаване на пътя чрез камера. Тя подпомага предотвратяването или смечкаването на сблъсъци, като идентифицира потенциално опасни ситуации и се получа аудио и видео сигнализация към водача. Процентът на намаляване на леките инциденти е почти 90%, а тежките се намаляват с около 45 на сто.

Устройството, което ще се инсталира задължително в новите автомобили, се предлага на цена 850 евро. Монтажът му може да спести до 25 на сто от каското на автомобила и до една четвърт от стойността на задължителната полица „Гражданска отговорност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Време ли е за "беж, Лиске, да бягаме!" при пенсиите

Трудно е да се пише по темата за втория стълб на пенсионното осигуряване с алегории, особено след признанието на социалния министър през седмицата, че хората с две пенсии няма да получават повече отколкото, ако са само на доходите за старини от държавата.

Кога ще се пенсионирате ... засега

Държавата планира отново промени в пенсионната система. Възрастта за пенсиониране да се повишава в бъдеще, да се въведат по-строги изисквания за получаване на пенсия от Държавното обществено осигуряване, да се ограничи достъпът до схеми за ранно пенсиониране, както и да се обсъдят възможности за въвеждане на многофондова система във втори и трети стълб на пенсионната система.

5 безплатни услуги, които не знаете

„Безплатен обяд няма“, казват англичаните. И това е факт, накрая винаги някой плаща сметката. Но все пак има услуги, които се подпомагат финансово от държавата, бизнеса, НПО-та или физически лица. Ето пет от тях, които може да ползвате, за да спестите някои лев.