0

П ри изтеглени 100 000 лв. за срок от 20 г. и годишна лихва от 3% месечната вноска е около 555 лв. Сума, която при финансови затруднения трудно се погасява. Ако сте изпуснали сроковете за банков мораториум у нас върху задълженията, трябва да договорите индивидуално с банката възможностите за погасяване.

При изтеглени 100 000 лв. за срок от 20 г. и годишна лихва от 3% месечната вноска е около 555 лв. Сума, която при финансови затруднения трудно се погасява. Ако сте изпуснали сроковете за банков мораториум у нас върху задълженията, трябва да договорите индивидуално с банката възможностите за погасяване.

Има два варианта да спасим ипотеката. При първия може да се договори удължаване на срока за погасяване на кредита. Максималният срок е 10 г., така вноската намалява на 383 лева. При конкретния пример по-горе това би означавало месечната сума да намалее със 172 лв.

При втория вариант може да се поиска индивидуален подход. Той включва да се плаща само лихвата, което е около 200 лева месечно, или да се възползвате от 6-месечен гратисен период, обясни финансовият консултант Стойне Василев в ефира на БТВ.

През последните месеци хиляди загубиха своите работни места, бизнесът също беше изправен пред доста трудна ситуация. Без работа, но с кредити – в такава ситуация изпаднаха част от българите. Над 9 млрд. лв. кредити са разсрочени, от тях 7 млрд. лв. на бизнеса и 2 млрд. лв. на физически лица. Кредитите на 13 165 предприятия са били разсрочени, от тази възможност са се възползвали и 93 316 домакинства. Така сметката показва, че всеки шест с кредит е поискал отсрочка. Данните са на Българската народна банка.

Финансовият консултант обясни какво трябва да направят гражданите, които са изпуснали сроковете за разсрочване на кредитите си, но се намират във финансово затруднение. По думите му всеки шести българин е поискал да разсрочи кредита си по време на пандемията. Той допълни, че цифрата е много голяма, при положение, че голяма част от хората не са отговаряли на условията.

„Всяка банка си имаше различни условия. Голяма част от молбите бяха отхвърлени. Доста и изобщо не подадоха, защото знаеха, че няма да бъдат одобрени. По мои наблюдения доста хора прецениха, че ще се справят сами въпреки липсата на работа или намалените доходи“, коментира Василев.

Банковата „ваканция“ е с максимална продължителност от шест месеца, като крайният срок за разсрочване е до края на март 2021 г. През април бяха одобрени първите кандидати за разсрочване на кредитите си. Сега им предстои сами да започнат да погасяват задълженията си. Най-много молби са били одобрени през летните месеци – юни, юли и август.

Сред най-често допусканите грешки на закъсалите с борчове е да избягват обажданията на кредитните експерти, да се остава без работа за дълъг период от време и да се влезе в дългова спирала с други кредити. „Подходът да се теглят нови кредити не работи. Най-често се теглят бързи кредити, чиито нови вноски са много по-високи от погасените. Така се влиза в дългова спирала“, обясни Василев.

По думите на експертите най-добрия вариант е да се потърси кредитния експерт в банката, за да потърсят алтернативни решения, макар и с краткосрочен ефект. Ако това не доведе до резултат е добра идея да се проучи възможностите за рефинансиране в други банки или да се потърси финансова помощ от близки. Тежко решение, но понякога без алтернатива е продажбата на имот или друго имущество.

Василев уточни, че според класификацията на кредитите за редовни се смятат тези, които са просрочени до 30 дни. При кратко закъснение на вноска – кредитът се води редовен, но има наказателна лихва. Когато просрочването е над месец, кредитът минава под наблюдение.