Как да се храним евтино и здравословно

Как да се храним евтино и здравословно

Картофите-подходящи при диети, добавяйте лук към ястията

В днешно време човек може да се храни здравословно, без това да се отразява негативно на семейния бюджет. Пред шведското издание „Svenska Dagbladet” диетологът Кристина Андерсон разказва за седем евтини и полезни продукта.

Тя съветва в храната непременно да се добавя лук – той съдържа витамини и полезни вещества, а освен това има и антибактериален ефект. Червеният лук е особено богат на антиоксиданти.

В зелето има вещества, съдържащи сяра, които защитават организма от рак. Хора със стомашни проблеми трябва да използват този продукт в сготвен, а не в суров вид, съветва лекарят.

Картофите са подходящи при диети, тъй като този зеленчук дава най-добре усещане за ситост, подчертава Андерсон.

Полезни за здравето са също кореноплодните. Морковите, пащърнака и различните видове цвекло съдържат много минерали и са добър източник на въглехидрати и фибри.

Овесът съдържа специален вид здравословни фибри, наречени бета глюкани, които имат положителен ефект върху нивата на кръвната захар и холестерола. Диетологът съветва да се ядат пълнозърнести храни, тъй като те са по-хранителни.

Бобовите растения като боб, нахут и леща са изключително богати на протеини и минерали. Андерсон подчерта, че консервираните зърна не губят хранителната си стойност, но струват малко по-скъпо.

Яйцата също съдържат много хранителни вещества. Диетологът ги определи като естествени мултивитамини, тъй като в тях в малки количества се съдържат почти всички витамини и минерали, от които човек се нуждае, а също така имат много здравословни мазнини и антиоксиданти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.