0

Н а първия етап симптомите на коронавируса могат лесно да бъдат объркани с проявите на грип. В повечето случаи и двете заболявания са придружени от висока температура, кашлица, болки в ставите и главоболие. Понякога тези симптоми са придружени от хрема, слабост и задух.

На първия етап симптомите на коронавируса могат лесно да бъдат объркани с проявите на грип. В повечето случаи и двете заболявания са придружени от висока температура, кашлица, болки в ставите и главоболие. Понякога тези симптоми са придружени от хрема, слабост и задух.

Но има поне два признака, чиято поява със значителна увереност може да се предположи, че говорим за настинка или грип, а не за коронавирус. И двата симптома са признаци на инфекция на горните дихателни пътища. Коронавирусът засяга предимно долните дихателни пътища и инфектираният човек ще има предимно суха кашлица, задух и/или пневмония, но не и възпалено гърло.

Внезапната липса на мирис и вкус от своя страна е много често срещан симптом на COVID-19 и не се проявява при грип или настинка - дори ако запушеният нос и болките в гърлото до известна степен намаляват чувствителността към миризмите и променят вкуса.

Според Института „Роберт Кох“, инкубационният период на COVID-19, заболяване, причинено от коронавируса - продължава средно 5-6 дни, въпреки че в някои случаи може да достигне до 14 дни. Ако се появят леки симптоми или слабост, е необходимо да се вземат болнични и да се ограничат социалните контакти, а децата да отказват да ходят на училище и детска градина.

Инкубационният период често е лек и асимптоматичен. Ако не сте сигурни или се притеснявате, обадете се на вашия личен лекар или на диагностичния център на COVID-19. Ако е необходимо, ще бъдете тествани за коронавирус.