0

К оронавирусът може да предизвика симптоми, подобни на грип – кашлица, висока температура, треска. Световната здравна организация публикува приликите и разликите между двете заболявания.

Коронавирусът може да предизвика симптоми, подобни на грип – кашлица, висока температура, треска. Световната здравна организация публикува приликите и разликите между двете заболявания.

Приликите: и двата вируса причиняват респираторно заболяване, което може да се прояви по различни начини - от липсата на симптоми до тежки форми, водещи до смърт. Второ, предаването на повечето вируси става чрез контакт с въздушни капчици и чрез фомити - предмети, съдържащи патогенни микроорганизми. Затова е много важно да се грижите за хигиената, по-специално да измивате добре ръцете си и да покриете устата си с носна кърпа, когато кашляте, припомнят специалистите.

Съществуват обаче много разлики между новия вид коронавирус и грипния вирус. Един от тях е различна скорост на разпространение. Грипният вирус има средно по-кратък инкубационен период и интервала между следващите инфекции. Той е около три дни, докато при болестта, причинена от новия коронавирус, средно, от пет до шест дни. При грип предаването на вируса става главно преди появата на симптомите, а при заразяване с коронавирус такова „безсимптомно предаване“, според информацията, която сега е на разположение на СЗО, не е основният двигател на разпространението на болестта.

Репродуктивният брой, характеризиращ средния брой хора, заразени от един пациент с коронавирус, е от 2 до 2,5. Тоест, той е по-малък от грипния вирус.

В случай на грип болните деца са един от значимите източници на инфекция, докато при коронавирус децата са по-малко склонни да се разболеят за разлика от възрастните. Честотата във възрастовата група от 0 до 19 години е ниска в сравнение с други възрастови групи. Според информация от Китай децата е по-възможно да се заразят от възрастни, отколкото възрастни от деца.

Въпреки че симптомите и на двете заболявания са сходни, делът на пациентите с тежко заболяване е различен. При заразяване с коронавирус в 15% от случаите заболяването е тежко, а при 5% е изключително тежко. При грип делът на тежките и изключително тежки случаи е по-нисък. Смъртността в случай на коронавирус е 3-4%. При сезонен грип той е значително по-нисък.

В момента в света се разработват 20 коронавирусни ваксини и редица терапевтични средства, но нито една от тях все още не е лицензирана. В същото време са разработени и прилагани ваксини срещу грип. СЗО препоръчва категорично ежегодна ваксинация срещу грип.