Как да разговаряте с порасналите си деца за лични финанси?

Как да разговаряте с порасналите си деца за лични финанси?

Разговорите на тема лични финанси никога не са лесни, още повече, когато те се водят с вече порасналите ви деца. Някои родители не обичат да обсъждат темата, защото се притесняват и срамуват, че нямат достатъчно пари. Други пък не искат децата им да се чувстват длъжни да помагат, докато трети искат да обсъдят финансите, но не знаят как да започнат разговора. Каквато и да е причината, личните финанси винаги са важни и ето няколко съвета как да започнете разговора за тях.

  • Среща за голямата визия

Насрочете среща, на която да обсъдите визията ви за нещата. Преценете предварително дали искате половинките на децата ви да дойдат заедно с тях и какво точно ще споделят. Може дори да поканите външен експерт, като адвокат, счетоводител или съветник, който да ръководи срещата.

Събирането трябва да е посветено не само на финансите на семейството, но и на бъдещите планове. Съответно дали родителите могат да се издържат, как ще се издържат и как ще разпределят събраното до момента. Тук родителите може да споделят истории за това как се трупа състояние и как се разпределя, като е добре да отговорят на всички въпроси, които изникват.

  • Не започвайте със стотинките

Не е редно още на първата среща родителите да дискутират сегашното си финансово състояние. По този начин децата може да се объркат в опит да проследят всички цифри и харчове, като тези разговори са подходящи не само за по-заможните, но и за тези, които нямат толкова натрупани средства. 

  • Обяснете причините

Обяснете причината за действията си на децата си така, че да няма стаен гняв и премълчани мисли. Това се отнася най-вече тогава, когато разпределяте наследството неравномерно между децата си.

  • Насрочете и последващи срещи

След като мине първото събиране на семейството, то е добре да насрочите и срещи за последващи разговори. В тях можете повече да се задълбаете по темата, съответно и да решите това, което е останало без отговор предния път.

А иначе какви са ползите от тези разговори? Всъщност те могат да помогнат при планирането на средства за недвижими имоти, за образование, дори за пенсиониране.

Източник: marketwatch.com

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.