0

Л ятото е сезонът на гръмотевичните бури. При летни бури мълниите са много по-чести. Красива гледка, за да видим дали я гледаме защитена от домовете си, но все пак опасна. Как да предпазим дома си от мълния? Ето 5 полезни съвета за избягване на опасностите.

Лятото е сезонът на гръмотевичните бури. При летни бури мълниите са много по-чести. Красива гледка, за да видим дали я гледаме защитена от домовете си, но все пак опасна. Как да предпазим дома си от мълния? Ето 5 полезни съвета за избягване на опасностите.

Помните ли, когато бяхме деца и всяка буря беше най-страшното нещо на света? Най-близкото решение беше да се скрием в чаршафите или леглото на нашите родители. Тези мигащи светлини, светкавиците бяха ужасно да се гледат в тъмното.

Като възрастни, с малко повече осъзнатост, този природен феномен придоби съвсем нов чар. Нека си признаем: не е ли прекрасно да стоите на закрито, когато бурята бушува навън? Мълнията, толкова очарователна за гледане, все още може да се превърне в сериозна опасност.

Светкавица: какви са те и как се генерират

За да разберем по-добре какви рискове можем да поемем по време на буря, трябва да разберем какво е мълния. На светкавицата са истински електрически разряд, генерирани от триенето между частиците на вода, присъстващи в долната част на облаци буря. Това триене генерира енергия, еквивалентна на плюс или минус 200 кило ампера. Точката на кацане на мълнията може да достигне температура от 15 хиляди градуса температура.

Тези електрически разряди са много привлечени от метали и други източници на енергия. Ето защо защитата на дома ни от мълния е абсолютно необходима. Не знаете как да го направите? Ето 5 полезни съвета за избягване на битови инциденти по време на гръмотевична буря.

Защитете къщата от мълния с гръмоотвод

Първото нещо, което трябва да проверите, за да сте сигурни, че сте добре защитени от мълния, е наличието на гръмоотвод близо до нашия дом. Това устройство, изобретено през 1752 г. от Бенджамин Франклин, преразпределя енергията, отделяна от мълния, със заземителна система.

Гръмоотводи обикновено се намират начело на важни сгради в града като църкви и големи сгради: ако сте далеч от тях, препоръчваме ви да имате електрическа система, която ви гарантира защита от мълния. Говорим за устройства, които поддържат технологията SDP ( Surge Protective Device) , които трябва да бъдат инсталирани във вашия електрически панел и точно като гръмоотвод, разпръсква енергията, освободена към пода.

Тази технология ще предпази дома ви от удари на мълния на разстояние един и половина километра. Сега, когато разбирате как да предпазите дома си от мълния, нека видим как да се предпазите от всякакви битови инциденти по време на гръмотевична буря.

Защитете дома от мълния с непрекъсваемо захранване

По време на гръмотевични бури, поради наличието на важни и чести електрически разряди, могат да възникнат физиологични спада на напрежението. Тоест, нашият електрически панел може да не получи достатъчно енергия за пълната си работа, което води до принудително рестартиране на някои електронни устройства . Тези рестартирания не винаги имат положителен ефект.

В случай на компютър, например, пренапреженията на тока могат да причинят непоправими щети на хардуера. За да избегнете този риск, препоръчително е да инсталирате непрекъсваемо захранване във вашата електрическа система . Това устройство ще предотврати падането и забавянето на уредите, свързани към вашата централна система.

Използвайте контакти с ниско напрежение

Друг умен начин да защитите най-чувствителните си електронни устройства, като смартфони или лаптопи, е да смените контактите във вашия апартамент. Просто заменете класическите контакти с устройства, защитени с ниско напрежение.

Този тип контакти са направени по такъв начин, че да се избегнат претоварвания и загуби на енергия. По този начин се предотвратява опасността от непоправимо увреждане на любимия ви смартфон. Око да види ръка да пипне.

Избягвайте да използвате сешоар

Друг съвет за избягване на риска от инциденти е избягването на контакт с вода и уреди в пряк контакт с контакта. Ако сте вкъщи по време на гръмотевична буря, избягвайте да вземате вана или душ. При първа възможност изключете всички електрически уреди от мрежата , опитайте се да използвате само безжични устройства. За да сведете до минимум риска от токов удар, не забравяйте да затворите врати и прозорци.

Може да изглежда като жертва, но отдалечаването от електронните устройства е много важно. Защо не, това може да е начин да преоткриете старите страсти като четенето, стига светлината да не угасва.

Разсейвайте децата

Ами ако наистина се случи? Възможността да духа светлина по време на буря е доста често срещана. Какво да правя, ако в къщата има деца ? Тъмнината е един от най-големите страхове на най-малките. С правилната стратегия обаче дори бурята може да се превърне в момент на игра . Например можете да осветите стаи със свещи .

Като напълните хола с възглавници, можете да помогнете на децата си да построят крепост, в която да се скрият по време на бурята. Междувременно, за да облекчите напрежението, можете да им прочетете история.